Dostupni linkovi

Predstavnički dom SAD usvojio paket pomoći od 2 hiljade milijardi dolara


Predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelozi
Predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelozi

Predstavnički dom Kongresa SAD, u kome većinu imaju demokrate, usvojiio je u petak paket pomoći od 2 hiljade milijardi – najveći u američkoj istoriji – u cilju pomoći građanima i kompanijama suočenih sa dramatičnim ekonomskim padom zbog pandemije korona virusa.

Ove mere, koje su u sredu usvojene u Senatu u kome su republikanci u većini, treba da pomognu i snabdevanje bolnica sa neophodnom medicinskom opremom. Očekuje se da predsednik SAD Donald Tramp odmah potpiše ovaj akt.

“Naša država se suočava vanrednom ekonomskom i zdravstvenom situacijom istorijskih razmera zbog pandemije korona virusa, najtežomo u svetu u poslednjih više od 100 godina,” izajvila je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi.

Zasedanje je održano u posebnim uslovima u nastojanju da se spreči širenje korona virusa među kongresmenima koji su koristili sredstva za dezinfekciju ruku, a najmanje jedan je imao i rukavice prenosi Rojters.

Najmanje tri člana Predstavničkog doma su testirani pozitivno na virusa a više od 20 je u samoizolaciji kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Od 2 hiljade milijardi dolara, 500 milijardi je namenjeno kao podrška najteže pogođenim privrednim sektorima a 290 milijardi milijardi će biti podeljeno kao pomoć domaćinstvima, do tri hiljade dolara.

Obezbeđeno je i 350 milijardi dolara za kreditiranje malih biznisa, 250 milijardi za sve veći broj nezaposlenih i najmanje 100 milijardi za bolice i zdravstveni sistem.

Uprkos ovim merama, indeksi na američkim berzama su pali u petak za oko četiri odsto, nakon trodnevnog rasta posle usvajanja istih mera u Senatu. Jedan od razloga je i dramatičan rast broja inficiranih korona virusom.

U SAD umrlo 1.438 osoba od korona virusa

U SAD je u poslednja 24 sata od korona virusa umrlo 345 osoba tako je broj smrtnih slučajeva povećan na 1.438, saopštio je večeras američki Univerzitet Džons Hopkins i dodao je to do sada najveći broj mrtvih za jedan dan u toj državi.

U SAD je registrovano 94.238 zaraženih osoba, od kojih skoro 18.000 u jednom danu.

U toj zemlji gde se epidemija brzo širi, zabeležen je najveći broj zaraženih u svetu, dodao je Univerzitet.

XS
SM
MD
LG