Dostupni linkovi

UN traže 1.500 milijardi dolara za zemlje u razvoju


Centralnoafrička Republika
Centralnoafrička Republika

Ekonomisti UN zatražili su danas 1.500 milijardi dolara za zemlje u razvoju i otpis njihovih dugova u visini od 1.000 milijardi dolara za ovu godinu kako bi im se pomoglo u pandemiji korona virusa.

U studiji koja je danas objavljena, Konferencija UN za trgovinu i razvoj ističe da je "sve teže predvideti" posledice pandemije korona virusa po privredu, ali i da je "jasno da su stvari sve gore po privredu zemalja u razvoju".

"Iako masovni planovi za obnovu koji se sada sprovode, omogućuju da se izbegne dugoročna depresija, oni neće ove godine sprečiti recesiju svetske privrede", dodaje se u studiji.

Prema ovim stručnjacima, zemlje u razvoju, izuzev verovatno Kine i možda Indije, biće suočene sa ozbiljnim problemima zbog pandemije koja je odnela 34.600 života od decembra kada se pojavila u Kini.

Posledice pandemije u kombinaciji sa svetskom recesijom biće katastrofalne po veliki broj zemalja u razvoju, ocenjuje se u studiji koja prognozira da će te zemlje morati da se suoče sa deficitom od 2.000 do 3.000 milijardi dolara u naredne dve godine.

Ekonomisti UN zato traže plan podrške zemljama u razvoju koji bi obuhvatio pomoć od 1.000 milijardi dolara u gotovini, otpis dugova u visini od 1.000 milijardi dolara ove godine i 500 milijardi dolara subvencija za hitne zdravstvene službe i programe socijalne pomoći.

Oni takođe traže uspostavljanje kontrole kapitala kako bi se "ograničio odliv kapitala" iz tih zemalja.

Razvijene države su na putu ili su već pripremile velike stimulativne pakete kako bi sprečile dramatičan pad svojih ekonomija. Tako su SAD usvojile prošle sedmice paket pomoći od dve hiljade milijardi dolara, najveći u svojoj istoriji.

XS
SM
MD
LG