Dostupni linkovi

Višković: Pomoć privredi RS nakon stupanja odluke na snagu


Premijer Republike Srpske Radovan Višković.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Čeka se da stupi na snagu odluka Skupštine Republike Srpske o vanrednom stanju, kako bi Vlada mogla da uplati negdje oko 16 i po miliona maraka (oko 8 i po miliona evra) za poreze i doprinose za oko 40 hiljada najugroženijih firmi i preduzetnika. rekao je nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije entitetski premijer Radovan Višković.

Na pitanje šta je sa zahtjevom privrednika da se iz entitetskog budžeta isplate plate radnicima koji ne rade, Višković je rekao kako su “zahtjevi jedno, a mogućnosti drugo”.

Premijer RS je saopštio i kako je Štab za vanredne situacije produžio važenje do 13. aprila sve do sada donesenih odluka, s tim što su korigovane određene mjere poput kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i lijekova.

"Usvojena je nova odluka koja podrazumijeva da će marže biti postavljene na nivo od 5. marta i da će biti proširen broj proizvoda." rekao je Višković.

On je objavio i da građani tog entiteta, iznad 65 godina, kojima je do sada bilo uskraćeno napuštanje domova, sada mogu izaći dva dana u sedmici – utorkom i petkom od 7 do 10 sati.

Poljoprivrednicima je podignuta dobna granica za izalazak na 75 godina, kako bi mogli obrađivati svoja imanja što važi i za pčelare.

Višković je dodao i da je iz budžeta RS do sada izdvojeno 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 15 miliona eura za zdravstveni sistem.

Premijer RS najavio je i da će pisati pismo premijeru FBiH u kome će tražiti da se poštuje raniji dogovor o postupanju prema osobama koje ulaze na granične prelaze u Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG