Dostupni linkovi

Novi smrtni slučaj od korona virusa u Mostaru


Klinika za infektivne bolesti u Mostaru
Klinika za infektivne bolesti u Mostaru

Još jedan pacijent preminuo je u izolatoriju Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru od posljedica zaraze koronavirusom.

To je potvrđeno u ponedjeljak, 30. marta, na redovnoj press-konferenciji Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru.

Riječ je o prvozaraženom pacijentu u Mostaru, koji je 16. marta primljen u bolnicu SKB Mostar, najprije na plućni odjel, da bi se naknadno ispostavilo da je zaražen koronavirusom.

On je cijelo vrijeme negirao da je boravio van BiH u posljednje vrijeme, uprkos tvrdnjama na društvenim mrežama da je prije toga bio na skijanju u Italiji.

“Bolesnik je preminuo u kasnim prijepodnevnim satima, od srčanog zastoja, u svojoj 53-oj godini”, saopćio je prim.dr. Jurica Arapović, sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.

Kako je ranije saopćavano, taj pacijent je bio smješten u izolatorij bolnice za Covid-19 Klinike za infektivne bolesti Mostar i bio je na respiratoru.

“Trenutno se u Covid-bolnici liječi ukupnom 12 bolesnika, od toga četvero njih na respiratoru, ostali su srednje teškog općeg stanja i dvoje njih su u oporavku”, rekao je dr. Arapović.

On je pozvao građane na maksimalnu ozbiljnost i pridržavanje mjera socijalne distance u borbi sa epidemijom koronavirusa.

Dvije osobe - jedna iz Konjica i sada ova iz Mostara – umrle su od posljedica zaraze koronavirusom u mostarskoj bolnici od izbijanja epidemije. Ukupno je do trenutka nastanka ovog teksta u BiH umrlo osam osoba od Covida-19.

“Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je trenutno blizu 4 posto. Trenutno se nalazi četvero bolesnika, što iz naše županije, što iz Županije Zapadnohercegovačke, na respiratoru, sa neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju”, naglasio je dr. Arapović.

On je dodao i da su trenutno u HN kantonu 44 osobe zaražene koronavirusom, od čega je u Konjicu 26, u Mostaru 12, te 6 u Čitluku. Ukupno su u BiH trenutno zaražene koronavirusom 354 osobe, a osmoro je umrlih.

XS
SM
MD
LG