Dostupni linkovi

Talibani ubili 11 avganistanskih vojnika i policajaca


Talibani su ubili najmanje 11 avganistanskih vojnika i policajaca u napadima na severu i jugu Avganistana, saopštili su danas Ministarstvo odbrane i jedan provincijski zvaničnik.

Talibani nisu preuzeli odgovornost za najnovije napade, javlja AP.

Ministarstvo odbrane navodi da su pobunjenici napali vojni kontrolni punkt u južnoj provinciji Zabul i ubili najmanje šest vojnika.

U severnoj provinciji Baglan ubijeno je najmanje pet pripadnika snaga bezbednosti, a još šest je ranjeno kada su talibani napali njihov punkt u glavnom gradu Pulikomri.

Nasilje se dogodilo iako je avganistanski predsednik Ašraf Gani prošle sedmice objavio da će njegov tim od 21 člana pregovarati o miru sa talibanima, dok je njegov politički protivnik Abdulah Abdulah to odbio, ocenivši da inicijativa nije dovoljno sveobuhvatna.

Avganistanske vlasti su kritikovali talibane nakon što su odbili pregovarački tim zvaničnog Kabula za predstojeće mirovne pregovore, čiji je cilj okončanje 19-godišnjeg rata. Vahid Omar, savetnik avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija, izjavio je u nedelju da talibani "ne bi trebalo više traže izgovore" za otpočinjanje dugo odlaganih pregovora.

Razgovori su prvobitno bili zakazani za 10. mart, ali su odloženi zbog političkih razmirica u Kabulu oko sastava pregovaračkog tima. Talibani su u subotu odbacili predloženi tim, ističući da nije dovoljno "inkluzivan".

Omar je odbacio tvrdnje militanata, ističući da pregovarački tim predstavlja "jedinstveni Avganistan. Abdulah Abduhal, politički rival Ašrafa Ganija, koji ne priznaje rezultate predsedničkih izbora i sebe je takođe proglasio šefom države, nije potvrdio da li podržava pomenutu delegaciju.

XS
SM
MD
LG