Dostupni linkovi

SAD uskratile pomoć Avganistanu zbog neuspešnog dogovora


Majk Pompeo i Abdulah Abdulah u Kabulu 23. marta 2020.
Majk Pompeo i Abdulah Abdulah u Kabulu 23. marta 2020.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je noćas uskratila milijardu dolara pomoći Avganistanu i zapretila smanjenjem svih oblika saradnje pošto čelnici suparničkih strana u toj zemlji nisu uspeli da se dogovore o formiranju nove vlade.

To je saopštio državni sekretar SAD Majk Pompeo pošto je u ponedeljak nenajavljeno posetio Kabul da bi se sastao sa Ašrafom Ganijem i Abdulahom Abdulahom. Obojica su se proglasila predsednikom Avganistana posle spornih izbora održanih prošle godine.

U neobično oštroj izjavi, Pompeo je kritikovao obojicu zbog nemogućnosti saradnje i ugrožavanja mogućeg mirovnog sporazuma koji bi mogao okončati najduži sukob u koji su uključene SAD.

"Sjedinjene Države duboko žale što su avganistanski predsednik Ašraf Gani i bivši glavni izvršni zvaničnik (vlade nacionalnog jedinstva) Abdulah Abdulah obavestili sekretara Pompea da nisu u stanju da se dogovore o sveobuhvatnoj vladi koja može odgovoriti na izazove vladavine, mira i sigurnosti, te osigurati zdravlje i dobrobit avganistanskih građana", rekao je on.

Pompeo je rekao da su SAD "razočarane" obojicom i njihovim ponašanjem, za koje je rekao da je "naštetilo američko-avganistanskim odnosima i, na žalost, osramotilo one avganistanske, američke i koalicione partnere koji su žrtvovali svoje živote i dobra u borbi za izgradnju nove budućnosti te zemlje".

Pompeo je rekao da njihova nesposobnost za saradnju predstavlja "direktnu pretnju" državnim interesima SAD čija će vlada odmah započeti reviziju svih svojih programa podrške Avganistanu, počevši to smanjenjem pomoći u iznosu od milijardu dolara ove godine. Rekao je da bi pomoć mogla biti smanjeno za još milijardu dolara 2021. godine.

"Rukovodstvu smo jasno stavili do znanja da nećemo podržavati bezbednosne operacije koje su politički motivisane, niti ćemo podržati političke lidere koji naređuju takve operacije ili one koji se zalažu ili podržavaju paralelnu vladu", rekao je Pompeo.

Dva 'predsjednika' Afganistana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Pompeo koji se posle odlaska iz Kabula sastao s visokim zvaničnikom talibana u Kataru, takođe je rekao da Gani i Abdulah postupaju nedosledno dogovorima koje su postigli da bi podržali američko-talibanski mirovni sporazum, potpisan prošlog meseca. Tim sporazumom se tražilo da međuavganistanski pregovori počnu u roku od 10 dana i to do 10. marta, ali nisu još počeli, a Gani i Abdulah se još nisu dogovorili ni o tome ko treba da bude u netalibanskoj delegaciji. Oni nisu pristali ni na razmenu zarobljenika s talibanima koja je bila predviđena sporazumom.

Pompeo je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da povlače svoje trupe iz Avganistana, pod uslovima iz sporazuma s talibanima, koji u narednih nekoliko meseci zahteva smanjenje ;sa oko 13.000 na 8.600.

Pompeo je dodao da će SAD biti voljne da ponovo razmotre odluku o smanjenju pomoći ako dva lidera mogu formirati inkluzivnu vladu i rekao da je Vašington i dalje privržen partnerstvu s narodom Avganistana. Kao znak toga, rekao je da će Sjedinjene Države dati 15 miliona dolara pomoći Avganistanu za suzbijanje korona virusa.

XS
SM
MD
LG