Dostupni linkovi

Stručnjaci: U SAD bi moglo biti 200.000 smrtnih slučajeva od COVID-19


Detalj ispred njujorške bolnice (27. mart 2020)

Broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa, koji izaziva bolest COVID-19, u Sjedinjenim Državama, mogao bi dostići 200.000, upozorio je jedan od vrhunskih stručnjaka za zarazne bolesti američke vlade.

Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti SAD-a, procenio je u intervjuu za CNN koji je emitovan 29. marta, da bi pandemija mogla izazvati između 100.000 i 200.000 smrtnih slučajeva i milione zaraženih u Sjedinjenim Državama.

Međutim, dodao je ovaj doktor, inače vodeći član operativne grupe za korona virus predsednika Donalda Trampa, situacija se konstantno razvija, te se stoga lako može pogrešiti u proceni.

U Sjedinjenim Državama, na dan 29. mart, ima više od 132.000 slučajeva bolesti COVID-19, sa preko 2.200 smrtnih slučajeva, dok broj smrtnih slučajeva u svetu iznosi preko 33.000, od čega je dve trećine registrovano je u Evropi, stoji u podacima Univerziteta Džon Hopkins u Sjedinjenim Državama.

Nakon prvobitne najave da bi se mogle zatvoriti granice države Njujork, Nju Džerzi i Konektikat, kako bi se širenje zaraze usporilo, Donald Tramp ipak je, usled protivljenja guvernera tih država, odbacio tu mogućnost i 28. marta na Tviteru napisao da će umesto karantina, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uvesti “stroga ograničenja putovanja” u Njujorku.

Pogoršavanje situacije u Sjedinjenim Državama dovelo je do toga da je 27. marta Tramp potpisao Zakon o planu za spas ekonomije u vrednosti od 2 biliona dolara. Takođe naložio kompaniji Dženeral Motors I mnogim drugim kompanijama da proizvode preko potrebne respiratore, i Pentagonu omogućio da vrati bivše trupe i pripadnike Nacionalne garde u aktivnu službu.

U međuvremenu, kineski grad Vuhan, prvobitna nulta tačka pandemije korona virusa, počeo se vraćati u normalu nakon što je dva meseca bio totalno zatvoren i u karantinu. Kineski zdravstveni zvaničnici su 28. marta prijavili 54 nova slučaja korona virusa, za koje su rekli da su “uvezeni” iz inostranstva.

Italija i Španija, nakon SAD-a, ostaju zemlje sa najviše zaraženih i umrlih pacijenata od COVID-19, Španija sa do sada 78.000 zarađenih i preko 6.000 preminulih, a Italija sa 97.000 zaražanih i preko 10.000 preminulih.

Širom sveta, Ujedinjene nacije zatvorile su lokalna predstavništva, nakon što je 86 članova UN-a prijavilo da imaju COVID-19. U međuvremenu, šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekao je da je globalna ekonomija već potisnuta u recesiju zbog pandemije korona virusa.

Kristalina Georgijeva, bugarska ekonomistkinja, rekla je na konferenciji za novinare 27. marta da će zemljama u usponu na tržištu trebati najmanje 2.5 milijardi dolara finansijskih sredstava da bi se izborile da krizom koju je stvorio COVID-19.

XS
SM
MD
LG