Dostupni linkovi

U Srbiji 741 oboleli od covid-19, preminulo 13 osoba


U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj bolesti covid-19, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

U poslednja 24 sata testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.

Preminulo je 13 osoba, rekla je na konferenciji za novinare u nedelju zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Do 15 časova, 27. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2.462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Prema rečima Kisić Tepavčević, do sada je u Srbiji izlečeno više od 50 ljudi, među kojima je i prvi pacijent kod koga je početkom marta potvrđeno prisustvo virusa korona.

Na pitanje novinara da li je privremena bolnica na prostoru Beogradskoj sajma u nedelju primila prve pacijente, kako su to objavili pojedini mediji, epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon rekao je da nema tu informaciju. On je dodao da je pripremanje te bolnice “apsolutno najbolje rešenje koje je mogla Srbija da donese, sve drugo bila bi apsolutna greška”.

Što se tiče broja inficiranih zdravstvenih radnika, Kon je rekao da je “u jednom trenutku od svih inficiranih bilo sedam posto zdravstvanih radnika”, ali je dodao da ne zna da li je tako i sada. Prema njegovim rečima, do zaražavanja je došlo izvan zdravstvenih ustanova.

“Mislim da su i oni shvatili da je jako važno da budu utrenirani, vrlo je važno da se pravilno koristi zaštitna oprema. Mi bi voleli da imamo toliko zaštitne opreme da o tome ne moramo da razmišljamo, ali na žalost nije takav slučaj”, rekao je Kon, dodavši da je medicinska oprema stigla, da se raspoređuje po prioritetima.

Novinari su na konferenciji u nedelju postavili i pitanje zbog čega građani danima čekaju na rezultate testova na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, Kon je objasnio da rezultati ne mogu da se dobiju ranije, “jer se radi mnogo testova i prenatrpano je”.

“Što se tiče testova to je pitanje za virusologe i oni su juče imali sastanak, čeka se da vidimo kako ćemo da odgušimo situaciju. Ne možemo odvojiti čitavu jednu ustanovu da bude za pacijente koji bi samo čekali rezultat, prema tome u problemu jesmo, a iz tog problema izlazimo koliko možemo. Testova imao ali samo treba da se bolje organizujemo. Jedna stvar su testovi a druga da odradite da se retultati dobiju u što kraćem roku”, rekao je Kon.

On je ponovio da je "samoizolacija jedino oružje protiv infekcije".

XS
SM
MD
LG