Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane: Medija monitoring ne služi za promociju Vulina


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je u nedelju da je javna nabavka za usluge medija monitoringa deo godišnjeg plana javnih nabavki tog ministarstva za 2020. godinu, koji je donet početkom godine, a njeno pokretanje planirano za mart mesec.

Prethodno je više nevladinih organizacija i predstavnika nekih političkih stranaka zatražilo smenu ministra odbrane Aleksandra Vulina, jer je, kako navode, u toku vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona raspisana javna nabavka usluge merennja njegovog rejtinga i popularnosti.

Ministarstvo odbrane navodi da je Uprava za odnose sa javnošću u skladu sa zakonom i funkcionalnim nadleznostima pokrenula ovu nabavku jer su sve organizacijske celine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obavezne da realizuju svoje redovne i planske zadatke kao i dodatne zadatke proistekle iz odluke o uvođenju vanrednog stanja.

Dodaje se da je ta nabavka jedan od načina sagledavanja i unapređenja rada Uprave za odnose sa javnošću, kao i da opravdanost takve aktivnosti "potvrđuje podatak da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije institucija u koju građani Srbije imaju najviše poverenja".

Vulin i medicinski tim iz Kine odali poštu stradalima u NATO intervenciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

"Ministar odbrane Aleksandar Vulin niti je tražio navedenu nabavku niti ona ima bilo kakve veze sa ličnim rejtingom osobe koja obavlja javnu funkciju, već se odnosi na rejting ministra odbrane ko god da obavlja ministarsku funkciju i samo je jedan od pokazatelja ukupne medijske eksponiranosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane više od deset godina pribavlja uslugu "media monitoringa", koji sadrži standardne zahteve - pres-kliping, elektronski kliping, veb-kliping, prenos medijskih objava, naslovne strane štampanih medija, alarm-kliping i eksponiranost ministra odbrane na mesečnom nivou u medijima.

U saopštenju su podsetili da su to ministarstvo neke redakcije "napadale i prethodnih godina za istu stvar", bez obzira što sva ostala ministarstva u Vladi imaju iste nabavke, pa je, kako su ocenili, "interesantno da im je zanimljivo samo Ministarstvo odbrane".

NVO i deo opozicije: Politička kampanja u vreme vanrednog stanja

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala premijerku Anu Brnabić da podnese Skupštini Srbije predlog za razrešenje ministra odbrane Aleksandra Vulina, jer kako kažu, "u vanrednom stanju sredstva troši na politički marketing i merenje sopstvene popularnosti".

"Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, pokrenulo je 25. marta 2020. godine, za vreme trajanja vanrednog stanja, postupak javne nabavke Usluga ispitivanja rejtinga ministra", navela je koalicija koju čini više nevladinih organizacija iz Topličkog okruga, Podrinja, Užica, Majdanpeka i Bečeja.

Oni su ocenili da nosilac visoke javne funkcije, u ovom slučaju ministar Vulin, koji u vreme vanrednog stanja vodi sramnu političku kampanju i budžetska sredstva troši na trivijalni politički marketing i merenje sopstvene popularnosti, nije dostojan poverenja građana.

Smenu ministra Vulina zatražio je i zamenik predsednika opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović.

“Ta nabavka raspisana je 25. marta, kada je u Srbiji bilo 384 slučajeva pozitivnih na korona virus, dok su četiri osobe izgubile život”, naveo je Stefanović u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Brnabić, te dodao da će u slučaju da ne smene Vulina, to biti dokaz da je i njima sopstveni rejting važniji od ljudskih života.

XS
SM
MD
LG