Dostupni linkovi

Borrell i Pompeo za jačanje međunarodne saradnje


Josep Borrell i Mike Pompeo, arhivska fotografija
Josep Borrell i Mike Pompeo, arhivska fotografija

Šef diplomatije EU Josep Borrell i njegov američki kolega Mike Pompeo razgovarali su o hitnoj potrebi jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv pandemije korona virusa, navodi se u 28. marta objavljenom saopštenju Evropske unije.

U telefonskom razgovoru obavljenom juče, Borrell, koji govori u ime evropske dvadeset sedmorice, i državni sekretar SAD Mike Pompeo složili su se da treba brzo povećati medicinsku humanitarnu pomoć najosetljivijim zemljama.

"EU i SAD imaju kapacitet da znatno doprinesu medjunarodnim naporima u suočavanju sa pandemijom", navodi se u saopštenju EU.

Tokom razgovora sa Pompeom Borrell je takođe istakao potrebu da se obezbedi tačna i transparentna informacija stanovništvu u vreme kada raste zabrinutost i kruže lažne vesti o korona virusu.

Pompeo je na svom tviter nalogu objavio da je razgovarao sa Borrellom i da su transatlantski odnosi "od ključne važnosti za globalno javno zdravstvo i unapređenje naših zajedničkih interesa u Libiji, Siriji, Venezueli i Zapadnom Balkanu".

Više bogatih zemalja usvojilo je planove o ogromnoj pomoći u otklanjanju posledica korona virusa, ali raste zabrinutost za siromašne zemlje koje nemaju adekvatne zdravstvene sisteme.

Tokom vanrednog virtuelnog samita G20, grupe dvadeset najvećih svetskih privreda, pozvane su svetske institucije medju kojima su Svetska zdravstvena organizacija i Medjunarodni monetarni fond da pomognu zemljama u brzom razvoju i u razvoju da se suoče sa sanitarnim, ekonomskim i socijalnim šokovima od bolesti COVID19.

XS
SM
MD
LG