Dostupni linkovi

Pompeo: Članstvo S. Makedonije u NATO podstrek stabilnosti regiona


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da će člansvo Severne Makedonije u NATO biti podstrek široj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, bezbednosti i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

Pompeo je u izjavi naveo da današnji ulazak Severne Makedonije u NATO potvrđuje drugim zemljama da vrata alijanse ostaju otvorena za one zemlje koje žele i mogu da sprovedu reforme neophodne za dostizanje visokih standarda NATO.

"Dok NATO pozdravlja svoju 30. članicu, mi potvrđujemo našu posvećenost kolektivnoj odbrani na osnovu Člana 5, temelja Severnoatlantskog saveza", naveo je šef američke diplomatije.

Dodao je da je NATO "duže od 70 godina bedem međunarodnog mira i bezbednosti" i podsetio da prijem Severne Makedonije u alijansu predstavlja "kulminaciju dugogodišnjih napora vlade i naroda te zemlje ka učlanjivanju u savez.

Pompeo je naveo da će se zastava Severne Makedonije prvi put zavijoriti iznad sedišta NATO 30. marta.

Instrument za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru deponovan je danas u Stejt departmentu preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu, čime je ta zemlja postala 30. članica NATO.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je 12. jula te godine na samitu alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

XS
SM
MD
LG