Dostupni linkovi

Severna Makedonija i zvanično članica NATO-a


Македонија, НАТО, ЕУ

Severna Makedonija je postala najnovija članica NATO-a, nakon što je u američkom Stejt department deponovala instrumente o svom pristupanju, saopštila je Severnoatlantska alijansa.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je sa američkim ambasadorkom u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom "prisustvovao" ovom činu.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov onlajn izjavi u 17.00.

Članice ovog saveza potpisale su protokol o pristupanju Severne Makedonije u februaru 2019, nakon što je svih 29 nacionalnih parlamenata ratifikovalo ovu odluku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio na ceremoniji potpisivanja da ova alijansa čuva bezbednost skoro milijarde građana u Evropi i Severnoj Americi, te da sa pristupanjem Severne Makedonije biće 30. zemlja koje se obavezuju da se međusobno štite.

“Vaš pristupanje doneće više stabilnosti na Zapadni Balkan. Ovo je dobro za region i evroatlantsku sigurnost”, istakao je Stoltenberg.

U saopštenju NATO-a se navodi da Severna Makedonija više godina doprinosi evroatlantskoj bezbednosti, učestvujući u misijama Alijanse u Avganistanu i na Kosovu.

Ceremonija podizanja zastave Severne Makedonije, uz znamenja ostalih članica, održaće se 30. marta u sedištu NATO-a u Briselu, uz prisustvo generalnog sekretara Stoltenberga, predsedavajućeg Vojnog komiteta Alijanse maršala Stjuarta Piča (Stuart Peach) i šefa makedonske delegacije Zorana Todorova. Zastava Severne Makedonije će biti istovremeno podignuta u komandnom centru savezničkih snaga u Monsu u Belgiji i Norfolku u SAD, saopštila je Severnoatlantska alijansa.

Severna Makedonija je počela postupak priključenja NATO u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

XS
SM
MD
LG