Dostupni linkovi

Kosovska Vlada na dužnosti pozdravlja zajedničku izjavu Grenella, Palmera i Kosnetta


Richard Grenell i Mathew Palmer
Richard Grenell i Mathew Palmer

Vlada na dužnosti Republike Kosovo pozdravlja zajedničku izjavu specijalnog predsedničkog izaslanika, Richarda Grenella, specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, Mathewa Palmera, i američkog ambasadora, Philipa Kosnetta, kao "potvrdu da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da budu uz narod Kosova i da podržavaju naše zdravstvene institucije u cilju prevazilaženja situacije sa COVID-19".

"Istovremeno", dodaje se, "visoko ocenjuje njihove pozive za poštovanje Ustava".

Kada je reč o takstama, navodi se da je Vlada odlukom "od 20.03.2020. preduzeli značajan korak, oslobađanjem od takse 100 odsto na proizvode sirovine koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine".

"Za Vladu na dužnosti Republike Kosovo", ističe se, "veoma je važna činjenica da se u zajedničkoj izjavi kaže da ne postoji tajni plan o redefinisanju granica i da specijalni predsednički izaslanik, Richard Grenell, nije video, niti je diskutovao o ovom planu".

"To predstavlja podršku i ohrabrenje za Vladu na dužnosti. Međutim, za nas stalni pozivi predsednika Thaçi i Vučić (korekcija granica uz bolan kompromis, sever kao poklon Rankovića, razgraničenje itd.) nastavljaju predstavljaju pretnju, i da su od avgusta 2018. godine isti ponovljeni od strane dvaju predsednika koji su uspostavili bliske međusobne odnose bez međunarodnog posredovanja", zaključuje se u saopštenju.

Dijalog između Kosova i Srbije treba da vodi Vlada, odnosno premijer Republike Kosovo, prema ustavnim principima Republike Kosovo. Dijalog treba da ponovo počne dobro pripremljen, da ima u cilju uzajamno priznavanje kao dve suverene države sa teritorijalnim integritetom, za održiv sporazum kao garancija za normalizaciju bilateralnih odnosa i za mir i bezbednost u regionu.

XS
SM
MD
LG