Dostupni linkovi

Avioprevoznici pozdravljaju vladine mere, ali najavljuju otpuštanja


Američki avioprevoznici Junajted erlajns (United Airlines Holdings Inc) i Delta obećali su da će zadržati zaposlene do 30. septembra zahvaljujući vladinoj pomoći jer je predsednik SAD Donald Tramp u petak potpisao zakon koji predviđa 2,2 hiljada milijardi dolara na ime podrške građanima i kompanijama. Ovaj akt je usvojio u petak Predstavnički dom, a u sredu i Senat.

Međutim, ova dva avioprevoznika upozoravaju da se suočavaju sa problemom smanjene tražnje. Njihovi avioni su prizemljeni jer gotovo da nema putnika. Vladina pomoć im omogućava predah u smislu pokrivanja operativnih troškova, ali im narednih meseci predstoje teške odluke.

“Ako oporavak bude spor, kako se pribojavamo, naš kompanija i broj zaposlenih moraće da se smanje,” navodi se u saopštenju Junajted erlajnsa.

Generalni direktor Oskar (Oscar) Munoz i predsednik kompanije Skot Kirbi (Scott Kirby) ističu da imajući u vidu projekcije o širenju korona virusa i reakcije globalne ekonomije, očekuju “pad tražnje u narednim mesecima, a moguće je i sledeće godine”.

Generalni direktor Ed Bastan je rekao zaposlenima da paket pomoć nije “potpuni lek” i pozvao ih je da nastave da se prijavljuju za dobrovoljna neplaćena odsustva.

Američki avioprevoznici treba da dobiju 25 milijardi dolara pomoći za isplate zarada u narednih šest meseci, ali podstiču skraćenje radne nedelje, neplaćena odsustva i prevremeno penzionisanje da bi dodatno smanjili troškove, pošto se i dalje imaju suočavaju sa većim otkazivanjem rezervacija nego kupovinom novih karata.

XS
SM
MD
LG