Dostupni linkovi

Prve zatvorske kazne u Srbiji za nepoštovanje samoizolacije


Objekat Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde u Pirotu u kojem je pritvoren deo građana koji su kršili samoizolaciju
Objekat Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde u Pirotu u kojem je pritvoren deo građana koji su kršili samoizolaciju

Tri osobe u Srbiji osuđene su na kazne od dve do tri godine zatvora zbog kršenja naložene mere samoizolacije usled korona virusa, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izvora u srpskom pravosuđu.

Kako je rečeno RSE, u petak 27. marta, kada su počela onlajn suđenja onima koji su prekršili propisanu meru samoizolacije, Osnovni sud u Dimitrovgradu jednoj osobi izrekao je kaznu od tri godine zatvora, dok je Osnovni sud u Požarevcu dva lica osudio na po dve i dve i po godine zatvora.

Dragana Jevremović Todorović, sudija i portparol Osnovnog suda u Požarevcu rekla je za RSE da su osuđene dve osobe iz Dubravice i Žabara u požarevačkoj opštini, kojima je bio određen pritvor zbog sumnje da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, za šta je najveća zaprećena kazna tri godine zatvora.

“Oni su prekršili meru samoizolacije kada su došli iz inostranstva. Jedan je u Srbiju došao 14. marta, drugi 17. marta, obojica sa graničnog prelaza Horgoš. Tada im je usmeno saopšteno da im je određena mera samoizolacije i zabrana kretanja, što oni nisu poštovali. Mera je trebalo da traje 14 dana, a oni su je prekršili pre isteka tog roka”, navela je sudija Jevremović Todorović za RSE.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Ona je rekla da im se na teret stavlja krivično delo u kom je kažnjivo nepostupanje po zdravstvenim propisima.

“Time što su prekršili samoizolaciju oni su prouzrokovali opasnost po zdravlje ljudi jer na taj način može doći do širenja zarazne bolesti”, rekla je Dragana Jevremović Todorović.

Njima, kako se navodi iz pravosuđa, nakon izricanja presude nije ukinut pritvor u kom su se nalazili uoči suđenja.

Objekti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde za pritvor osoba koje krše meru samoizolacije nalaze se u Pirotu, Vršcu i Požarevcu i u njima je trenutno 111 lica.

U pravosuđu napominju da se radi o prvostepenim presudama koje nisu pravosnažne.

XS
SM
MD
LG