Dostupni linkovi

Raste broj zaraženih u Mostaru i Konjicu


Infektivna klinika u Mostaru
Infektivna klinika u Mostaru

Potvrđeno je pet novih slučajeva oboljelih od korona virusa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, sa sjedištem u Mostaru.

Četiri osobe oboljele od bolesti izazvane korona virusom priključene su na respirator, na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, rečeno je na redovnoj konferenciji Štaba civilne zaštite Hercegovačko neretvanskog kantona.

Prim.dr. Jurica Arapović, infektolog sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Mostar potvrdio je novinarima da je od juče još jedna osoba primljena u izolatorij bolnice za Covid-19, te ih je sada ukupno osam.

“Noćas smo primili srednjovječnu gospođu iz Zapadnohercegovačke županije, sa jednim srednjeteškim općim stanjem, moglo bi se reći lakšim općim stanjem. Sad ćemo vidjeti u kojem pravcu će to ići”, izjavio je dr. Arapović.

On je potvrdio i da je od juče još jedna osoba na respiratoru u izolatoriju, te je sada četvero bolesnika u takvom stanju.

On je rekao da je, zaključno s jučerašnjim danom, 31 osoba testirana na korona virus u Mostaru, te da je pet testova bilo pozitivno.

“Tri su iz Konjica, jedan iz Mostara i jedan iz Čitluka. U Čitluku se radi o jednom uvezenom slučaju, iz SAD-a, iz New Yorka, i sada je u tijeku epidemiološki izvid i poduzimaju se sve druge bitne epidemiološke radnje”, rekao je dr. Arapović.

Time sada broj zaraženih u Hercegovačko neretvanskom kantonu iznosi 32, od čega je 20 u Konjicu i 10 u Mostaru.

Iz Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, sa sjedištem u Širokom Brijegu, za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je do podneva u petak, 27. marta, bilo 11 zaraženih osoba od korona virusa.

Načelnik Stožera CZ Županije Zapadnohercegovačke, Drago Martinović kazao je za RSE da je sedam zaraženih u Širokom Brijegu, a četiri u Grudama. Ukupno su u tom kantonu na jugozapadu Bosne i Hercegovine testirane 32 osobe.

XS
SM
MD
LG