Dostupni linkovi

Tači i Kosnet o novoj vladi i korona virusu


Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se u petak sa američkim ambasadorom na Kosovu, Filipom Kosnetom (Phillip Kosnett). Obojica su se složila da se dalje procedure za formiranje nove vlade trebaju bazirati isključivo na Ustav Kosova.

Tači je, kako prenose iz Predsedništva, kazao da je sednica Skupštine Kosova od 25. marta, na kojoj je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, potvrdila visok standard demokratije na Kosovu, kao i poštovanje poslanika Skupštine prema Ustavi i zakona u zemlji.

Oni su takođe izrazili poštovanje na napore institucije Kosova u borbi protiv virusa COVID-19.

Podsetimo, u zajedničkoj izjavi specijalnog američkog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella, ambasadora SAD-a na Kosovu Philipa Kosnetta i posebnog izaslanika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthewa Palmera, oni su pozvali kosovske rukovodioce da slede Ustav i vladavinu zakona.

"Zalažemo se za suradnju s bilo kojom vladom koja je formirana ustavnim postupkom", ističu u izjavi od 26. marta.

Skupština Kosova oborila je vladu Aljbina Kurtija 25. marta, nakon nepunih dva meseca od formiranja.

Kurti je u četvrtak rekao da će njegova vlada funkcionisati kao vlada na dužnosti, i da predstji borba protiv virusa COVID-19.

S druge strane, predsednik Kosova Tači najavio je da će ubrzo pokrenuti konsultacije sa političkim partijama kako bi razmotrio mogućnost "formiranja nove vlade stabilnosti, jedinstva i koja će biti sveobuhvatna".

XS
SM
MD
LG