Dostupni linkovi

Ganc: Ne smemo uvući Izrael u četvrte izbore u vreme pandemije


Novi predsednik izraelskog parlamenta, Kneseta, Beni Ganc rekao je danas svojim nekadašnjim partnerima u savezu partija centra Plavo i belo da se od njih odvojio kako bi spasao naciju od još jednog kruga izbora u "tako izazovno vreme", kada naglo raste broj zaraženih od korona virusa u zemlji.

Ganc će se, kako se očekuje, ujediniti sa konzervativnim Likudom svog dosadašnjeg najvećeg rivala, premijera Izraela Benjamina Netanjahua, u vanrednoj vladi nacionalnog jedinstva.

Time će se okončati jednogodišnji politički zastoj, a Netanjahu ostati premijer još najmanje godinu i po dana, navode izraelski mediji.

"Verujem da ne smemo uvući Izrael u četvrte izbore u tako izazovno vreme kada se zemlja bavi krizom zbog korona virusa i posledicama", poručio ; je Ganc na Tviteru svojim dosadašnjim saveznicima, Jairu Lapidu i Moše Jaalonu.

Lapidova i Jaalonova partija bile su do juče u savezu Plavo i belo i Ganc im je zahvalio na partnerstvu tokom protekle godine.

Oni su ga oštro kritikovali jer je odustao od odluke da ne bude u vladi na čijem je čelu premijer koji je optužen za korupciju.

"Kriza zbog korona virusa nam ne daje pravo ili dozvolu da odustanemo od naših vrednosti. Obećali smo da nećemo biti pod premijerom sa tri krivične optužbe", rekao je u četvrtak Lapid, bivši ministar finansija u Netanjahuovoj vladi, ranije popularni TV voditelj.

Jaalon, koji je bio ministar odbrane takođe u vladi Netanjahua, kada je Ganc bio komandant izraelske vojske, rekao je da odluka da se uđe u Netanjahuovu vladu predstavlja sve čemu se oni protive.

Ganc je nakon trećih parlamentarnih izbora za manje od godinu dana, održanih 2. marta, na kojima nije bilo jasnog pobednika, dobio mandat da obrazuje vladu.

Međutim, od početka nije bilo jasno kako bi to postigao.

Netanjahuov Likud osvojio je najviše poslaničkih mandata ali on sa svojim saveznicima, desničarskim i nacionalističkim partijama, nije imao većinu za obrazovanje vlade.

I on i Ganc su govorili o potrebi vanredne vlade nacionalnog jedistva zbog pandemije ali niko nije napravio odlučujući korak sve do srede uveče kada su razgovarali telefonom na inicijativu predsednika Izraela Ruvena Rivlina.

Ganc je potom sinoć izabran za novog predsednika Kneseta očito u sklopu dogovora o jedinstvu.

Poslanici su glasali dan nakon što je dosadašnji predsednik Kneseta Juli Edelštajn izazvao ustavnu krizu jer je odbio da sazove glasanje o svom nasledniku.

Izraelski mediji navode da će Ganc biti partner sa Netanjahuom u vladi jedinstva i da će najpre biti ministar spoljnih poslova ili odbrane, a potom zameniti Netanjahua na funkciji premijera u septembru 2021. godine.

Gancova odluka da udruži snage sa Netanjahuom dovela je do kolapsa saveza Plavo i belo jer su Lapid i Jaalon odbili taj potez.

U međuvremenu je broj zaraženih korona virosm u Izraelu premašio 3.000, a preminulo je deset pacijenata.

Na okupiranoj Zapadnoj obali otkriveno je 89 slučajeva zaraze i jedna žena je preminula.

U pojasu Gaze do sada ima devetoro zaraženih.

XS
SM
MD
LG