Dostupni linkovi

Vrhovni sud Izraela naložio parlamentu da izabere predsednika


Izraelski parlament - Kneset
Izraelski parlament - Kneset

Vrhovni sud Izraela naredio je danas parlamentu da se sastane kako bi se izabrao novi predsednik, nakon parlamentarnih izbora održanih 2. marta na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Ta odluka predstavlja udarac za premijera prelazne vlade Benjamina Netanjahua dok pokušava da vodi zemlju kroz krizu nastalu zbog zaraze korona virusom i da što više odloži suđenje za korupciju.

Aktuelni predsednik Juli Edelštajn iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda suspendovao je aktivnosti parlamenta prošle sedmice, pozivajući se na proceduralna pitanja i ograničenja velikih skupova zbog širenja zaraze.

Opozicioni savez partija centra Plavo i belo, glavnog Netanjahuovog rivala Benija Ganca koji ima tesnu većinu u novo izabranom parlamentu, Knesetu, je rekao da poslanici moraju da nastave da funkcionišu u kritično vreme.

Taj savez je optužio Edelštajna da je zatvorio sale parlamenta kako bi ostao na funkciji i zaštitio svog partijskog lidera.

Očekuje se da će Plavo i belo izabrati novog predsednika i iskoristiti svoju parlamentarnu većinu za donošenje zakona koji bi onemogućio Netanjahuu da ubuduće bude premijer.

Netanjahuov Likud je optužio Gancov savez da se oslanja na arapske članove parlamenta, "simpatizere terorista" ; kako bi "pogazio demokratiju" usred vanrednog stanja i najavio da će bojkotovati glasanje za novog predsednika parlamenta.

Sudsko veće od pet sudija je naredilo Edelštajnu da do kasno večeras objavi da li planira da pozove na glasanje za novog predsednika ili će u protivnom morati da donese presudu protiv njega.

U oštrom odgovoru ministar Jariv Levin iz Likuda je optužio sud da je "formalno preuzeo kontrolu nad Knesetom".

Kriza je nastala usred naglog širenja zaraze virusom korona u Izraelu kada Netanjahu pokušava da navede svoje protivnike da pristanu na vladu jedinstva posle trećih izbora za manje od godinu dana.

U Izraelu je broj zaražeih korona virusom dostigao skoro 1.250, jedan pacijent je preminuo, a 24 je u teškom stanju.

Lider opozicije Ganc i njegov savez su obećali podršku vladi da se bori protiv virusa ali ne smatra iskrenim Netanjahuove ponude o jedinstvu i podelu vlasti.

Opozicija takođe optužije Netanjahua da koristi krizu zbog zaraze da podrije demokratske institucije.

Netanjahu je već uspeo da se odloži njegovo suđenje za korupciju zakazano za 17. mart.

On je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije i tužilaštvo za "lov na veštice" protiv njega.

Izraelski vrhovni tužilac je ocenio da vanredne mere ne bi trebelo da spreče parlament da se okuplja i izvršava svoje dužnosti.

XS
SM
MD
LG