Dostupni linkovi

Šarović: Uvođenje vanrednog stanja u RS loša odluka


Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj povodom epidemije korona virusa nepotrebna i loša odluka.

"To je suspenzija institucija, parlamenta, drugačijeg mišljenja", rekao je danas Šarović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, vanredna situacija, koja je sada na snazi, dovoljan je okvir za borbu protiv epidemije korona virusa, s tim što se mere u toj borbi mogu pooštriti.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik juče je najavio da će Narodna skupština RS u subotu doneti odluku o proglašenju vanrednog stanja u RS.

Za razliku od vanredne situacije, vanredno stanje, u skladu sa Ustavom i zakonima, proglašava Naroda skupština RS i to u slučaju ugrožavanja sigurnosti, usled elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa.

Odredbe ovog člana se ne odnose na upotrebu vojske i druge mere iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.

U članu 56. Ustava se navodi da se "za vreme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja zakonom može ograničiti raspolaganje ili utvrditi poseban način korištenja dela sredstava pravnih i fizičkih lica".

U situaciji vanrednog stanja predsednik RS dobija nova ovlašćenja, koja se odnose i na pitanja iz zakonodavne nadležnosti Narodne skupštine, kao i na postavljanje i razrešenje izabranih funkcionera.

Predsednik RS, tako može "na predlog Vlade ili po sopstvenoj inicijativi i nakon što sasluša mišljenje predsednika Narodne skupštine", da donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine, da imenuje i razrešava funkcionere, koje bira, odnosno imenuje i razrešava Narodna skupština.

U slučaju vanrednog stanja kojeg proglase državne institucije, predsednik RS ima ovlašćenja da obustavi pojedine odredbe Ustava RS, koje se odnose "na donošenje zakona, drugih propisa i opštih akata i preduzimanja mera republičkih organa i na pojedine ljudske slobode i prava".

U situaciji vanrednog stanja, predsednik RS može menjati organizaciju i ovlašćenja izvršnih, upravnih i pravosudnih organa i njihov personalni sastav, kao i teritorijalnu organizaciju u Republici.

XS
SM
MD
LG