Dostupni linkovi

Dodik: U subotu o uvođenju vanrednog stanja u RS


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona, te najavio da će u subotu, 28. marta, biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske radi uvođenja vanrednog stanja.

On je za RTRS naglasio da je Srpska na vrijeme počela sa oštrim mjerama, ali da to još ne znači da je uspjela u ovoj borbi jer epidemija ne staje, nego se širi zbog neodgovornih pojedinaca koji ignorišu apele.

Dodik smatra da pojedinci nisu dovoljno shvatili situaciju i da su neophodne oštrije mjere.

On je dodao da će uvođenje vanrednog stanja omogućiti da se brže donose potrebne mjere i zakoni.

U Republici Srpskoj je do sada virusom korona zaraženo 121 lice.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra sjednicu skupštinskog Kolegijuma za utvrđivanje prijedloga dnevnog reda i termina održavanja posebne sjednice republičkog parlamenta.

Na osnovu dogovora postignutog na sastanku koji je danas sazvala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na posebnoj sjednici Narodne skupštine trebalo bi da, na zahtjev Vlade, bude proglašeno vanredno stanje na teritoriji Srpske zbog virusa korona.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman, potpredsjednik Ustavnog suda Snežana Savić, ministar pravde Anton Kasipović i generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije je istakao da je uvođenje vanrednog stanja neophodno radi operativnijeg djelovanja.

"To ne treba dovoditi u vezu sa dezinformacijama da će cijela Banjaluka ili bilo koji drugi grad biti proglašeni karantinom. Toga neće biti i nema potrebe da građani brinu˝, rekao je Pašalić.

On je istakao i da su isplaćeni svi podsticaji poljoprivrednicma za prethodnu godinu od planiranih 71 milion KM podsticaja, te 9,5 miliona KM iz tekuće godine.

"Nismo ostali dužni ni marku. Naši poljoprivrednici nemaju razloga da budu zabrinuti u vezi sa isplatom podsticaja", naglasio je Pašalić.

On je dodao da je neophodno podsticati poljoprivrednike da zbog novonastale situacije povećaju obim sjetve, navodeći da su zbog toga obezbijeđene i dodatne podsticajne mjere i sredstva.

XS
SM
MD
LG