Dostupni linkovi

Inicijativa: Beograd opet najzagađeniji grad na svetu


Zagađenje je u Beogradu (na fotografiji) visoko poslednjih nekoliko meseci, januar 2020.
Zagađenje je u Beogradu (na fotografiji) visoko poslednjih nekoliko meseci, januar 2020.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" upozorila je 27. marta da je Beograd ponovo među najzagadjenijim gradovima u svetu i uputila zahtev institucijama na gradskom i republičkom nivou da hitno preduzmu mere za smanjenja zagađenje koje je ta inicijativa predložila u oktobru prošle godine.

Prema podacima "AirVisual" platforme Beograd jutros drži dramatično prvo mesto po zagađenosti vazduha, ispred drugih svetskih gradova i metropola.

U saopštenju se navodi da su jutros sve merne stanice i Agencije za zaštitu životne sredine u centru grada (Mostar, Novi Beograd, Stari Grad i Vračar) pokazivale izuzetno visoke nivoe PM čestica.

"Pored uobičajenih problema koje Beograd ima sa vazduhom, kao što je blizina velikih zagadjivača i termoelektrana, deponiju u Vinči je ponovo zahvatio požar. Nekontrolisano sagorevanje otpada je pored PM čestica oslobadja i opasna jedinjenja koja izazivaju kancer u vazduh (npr. dioksin i furan), a grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje i izmeri njihovu koncentraciju", dodaje se u saopštenju.

Aerozagađenje: Nevidljivi Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Ističu da dodatno plaši to što je u toku trenutku pandemije korona virusa i da su bojne studije ukazale vezu izmedju zagađenja i bolesti disajnih puteva, kao i da je izloženost zagadjenju vazduha snižavalo mogućnost oporavka kod pacijenata sa upalom pluća a samim tim, kako navode, i smrtnih ishoda bolesti izazvnih novim virusom.

"Ipak kako smo svesni da postojeća vlast nije sposobna da reši gorući problem zagađenja vazduha, mi ih pozivamo da se sklone i oslobode naše institucije ljudima koji znaju, žele i mogu da reše problem koji godišnje uzme preko 6.500 ljudskih života u Srbiji", naglašava Ne davimo Beograd.

Mere koje je inicijativna predlaže podrazumevaju prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore eneregije, povećanje gasifikacije i toplifikacije grada i smanjenje individualnih ložišta, bolja kontrolu industrijskih zagadjivača, radikalno poboljšanje javnog transporta i afirmaciju održivih vidova transporta.

"Posebno želimo da naglasimo da mere predvidjaju odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionice u Vinči, ali i u drugim mestima u Srbiji", podseća Ne da(vi)mo Beograd.

XS
SM
MD
LG