Dostupni linkovi

Vulin: Fajon da ne odmaže Srbiji


Slovenačka evroposlanica Tanja Fajon
Slovenačka evroposlanica Tanja Fajon

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, pozvao je danas poslanicu Evropskog parlamenta Tanju Fajon da "ne odmaže" Srbiji i ocenio da bi to od nje bila "velika pomoć".

Fajon je u intervjuu za današnje izdanje beogradskog lista "Danas" izjavila da korona virus nije izgovor za "zaključavanje" demokratije i da nijednoj vladi ne može biti dozvoljeno da nameće neograničenu vlast.

Navela je da je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson u jučerašnjem razgovoru s njom "upozorila da potpuno zatvaranje granica Srbije predstavlja veliki problem, naročito za građane Srbije kojima treba omogućiti da se bezbedno vrate kući".

"Potrebno je takođe da zaštitimo lance snabdevanja, i dozvolimo putovanja 'bazičnim radnicima', kao i transport", rekla je Fajon.

Vulin je na to odgovorio da je Srbija očekivala da Fajon zatraži u Evroskom Parlamentu da se Srbija po obimu i količini pomoći izjednači sa zemljama članicama EU, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Umesto toga, izvestilac za Srbiju, slovenački parlamentarac u Evropskoj uniji (EU), održala nam je lekciju o demokratiji i objasnila zašto ne smemo da upravljamo svojim granicama", rekao je Vulin.

Vulin je poručio i da Fajon "svoje dragocene savete nije morala da troši na nas", već da je bolje da je "svojim velikim znanjem i autoritetom prosvetlila zemlje članice EU koje su zatvorile granice".

Kako je rekao, "posebno je mogla da ih poduči da budu solidarne bar jedne prema drugima kada su već nama zabranili i da kupujemo medicinsku opremu iz EU".

"Ako gospođu Fajon u EU niko ne sluša i ako ne može ništa da nam pomogne, bićemo joj zahvalni da nam ne odmaže - od nje je i to velika pomoć", poručio je Vulin.

Fajon je i proteklih meseci bili na meti kritika srpskih zvaničnika zbog njenih izjava da nisu u potpunosti ispunjeni uslovi za fer izbore, koji su prvobitno trebalo da se održe krajem aprila ali su odloženi zbog korona virusa.

XS
SM
MD
LG