Dostupni linkovi

Fajon: Ne slažem se da su uslovi za izbore ispunjeni


Tanja Fajon
Tanja Fajon

Sloboda medija i slobodni i fer izbori su naša glavna poruka, izjavila je u intervjuu FoNetu evroposlanica i prededavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i poručila da je odgovornost za to "na vlastima, ali i na ostalim političkim akterima".

Sumirajući rezultate dvodnevne posete Srbiji, ona je u serijalu razgovora Kvaka 23 agencije Fonet rekla da evropski posrednici "nisu bili neuspešni".

Fajon je navela i da ima osećaj da "postoji ambicija da se ostvare bolji izborni uslovi i povrati poverenje građana u izborni proces".

Prema njenoj oceni, na strani vlasti "postoji ambicija" da se uslovi poprave, jer znaju da "nije dobro da u parlamentu bude samo nacionalistička opozicija".

Na opasku da se njeni utisci o uslovima za izbore razlikuju od utiska komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija, koji smatra da su oni ispunjeni, Fajon je ocenila da "komesar možda nije u potpunosti bio svestan celokupne situacije".

"Možda je prebrzo reagovao", dodala je ona i protumačila da su uslovi možda ispunjeni na papiru, ali da bi "trebalo sačekati implementaciju".

"Ja se ne slažem sa izjavom da su uslovi već ispunjeni, mislim da nema svih rezultata koje želimo", poručila je Fajon.

Ona iznela i utisak da "priča sa opozicijom koja je najavila bojkot nije zatvorena" i da bi "čak i te partije možda mogle da promene stav, kako bi građani imali veći izbor".

"Sve je moguće, želimo da otvorimo vrata, osobito delu proevropske demokratske opozicije, jer bi neizlazak na izbore za budućnost Srbije bila velika šteta", kazala je Fajon.

Iako svesna "svih poteškoća koje vide lideri opozicije" sa kojima je razgovarala, Fajon ima utisak da "opozicija, u kontekstu bojkota, nema jasnu strategiju" i da deluje kao da je "samu sebe uvela u neku vrstu blokade".

Prema njenom mišljenju, "bojkot nije doprinos demokratiji, možda je krajnje sredstvo, ali teško da sa tim može biti uspeha na dugi rok".

XS
SM
MD
LG