Dostupni linkovi

Picula: Strategija EU protiv pandemije nije celovita bez Balkana


Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula je istakao da je važno da Evropska unija finansijski pomogne zemljama Zapadnog Balkana u krizi koja je izazvana izbijanjem virusa COVID-19.

”To je i politička poruka koja govori o budućnosti procesa proširenja”, izjavio je Picula istakavši da su zemlje regiona okružene državama članicma EU i geografski pripadaju Evropi.

Izvestilac za Balkan u Evropskom parlamentu je naglasio da nema celovite strategije EU za suzbijanje pandemije ukoliko ta strategija ne uključuje i zemlje Zapadnog Balkana.

On je ove navode izneo tokom vanredog zasedanja evropskog parlamenta na kome se raspravlja o odobravanju finansijske pomoći članicama EU i zemljama koje su u procesu pristupnih pregovora, a koje su ozbiljno pogođene vanrednim stanjem u obalsti javnog zdravlja.

U sredu je Evropska komisija, odobrila paket hitne pomoći zdravstvenim sistemima zemalja regiona u iznosu od 38 miliona evra, uz relokaciju 373 miliona evra za društveni i ekonosmki oporavak regiona.

XS
SM
MD
LG