Dostupni linkovi

EU: Kosovo u teškoj situaciji posle sinoćnjeg glasanja


Kosovski premijer Aljbin Kurti kome je izglasano nepoverenje
Kosovski premijer Aljbin Kurti kome je izglasano nepoverenje

Zvaničnici Evropske unije smatraju da je sinoćnje glasanje Skupštine Kosova o nepoverenju vlade u Prištini, “dovelo Kosovo u tešku političku situaciju u trenutku neviđene krize izazvane izbijanjem korona virusa”.

“Sledeći koraci posle jučerašnjeg glasanja trebalo bi da se preduzmu u skladu sa kosovskim ustavom”, stoji u odgovoru koju je dostavila pres služba EU.

Naglašava se takođe da je Kosovu sada potrebna stabilnost i usmeravanje svih napora za borbu protiv korona virusa kao i zaštita zdravlja ljudi.

Koosvska skupština je u sredu kasno uveče izglasala nepoverenje vladi na čijem je celu bio Aljbin Kurti (Albin Kurti). Inicijativu je pokrenuo Kurtijev, kolaicioni partner, Demokratski savez Kosova. Za pad vlade je glasalo više od dve trećine zastupnika. Sednica vlade je održana pod posebnim zaštitnim merama zbog pandemije koorona virusa koja je na Kosovu već oduzela jedan život.

Iz Brisela se poručuje da nakon sinoćnjeg glasanja, svi politički lideri sada moraju da postupaju odgovorno i u interesu naroda Kosova.

“Ovo uključuje preduzimanje svih potrebnih mera za upravljanje pandemijom i njenim uticajem na život ljudi, društvo i ekonomiju”, poručuje se iz sedišta EU.

XS
SM
MD
LG