Dostupni linkovi

EU sutra potvrđuje novu metodologiju i proširenje na Zapadni Balkan


Šefovi država ili vlada zemalja Evropske unije 26. marta će ponovo istaći predanost "Jačanju procesa proširivanja" i "Verodostojnoj EU perspektivi Zapadnog Balkana", novoj metodologiji postupka koji taj region vodi ka Uniji, prenosi agencija Beta.

Time će potvrditi stav iz danas objavljenih zaključaka šefova diplomatija Unije koji su odobrili pregovore o prijemu u članstvo Severne Makedonije i Albanije.

Promene u metodologiji mogu se "uneti u pregovaračke okvire s Crnom Gorom i Srbijom, uz saglasnost tih zemalja", piše u zaključcima ministara koje šefovi država ili vlada Unije treba da potvrde na video zasedanju u četvrtak.

Ministri inostranih poslova podvlače da je cilj nove metodologije koju je u februaru izradila Evropska komisija, da se "pristupni proces osnaži tako što će postati predvidljiviji, ubedljiviji, sa više snage".

Šefovi evropskih diplomatija navode da će se pregovorima o prijemu u EU "snažnije politički rukovoditi, na temelju objektivnih merila i strogih pozitivnih i negativnih uslova, uz mogućnost vraćanja unazad".

"Temeljne demokratske reforme", stoji u dokumentu Saveta ministara EU, "vladavina zakona i ekonomske reforme su ključni cilj procesa koji vodi članstvu".
Ministri EU kažu da je to i rezultat obnovljene saglasnosti o valjanosti proširivanja na Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG