Dostupni linkovi

Bajić: Ako budemo disciplinovani situacija se može popraviti za dvije, tri sedmice


Šef infektivne klinike Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu docent doktor Rusmir Baljić kazao je na konferenciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da je do 25. marta testirano 480 osoba, od kojih su 52 pozitivne na korona virus, u Hercegovačko neretvanskom kantonu ih je najviše.

U Bosni i Hercegovini do sada su tri osobe preminule, u Bihaću, Konjicu i Sarajevu.

Baljić je apelovao na građane da se striktno pridržavaju uputa Kriznog štaba, smanje kontakt i kretanje.

''Ukoliko budemo disciplinovani situacija se može popraviti za dvije do tri sedmice, kada bi širenje virusa trebalo krenuti silaznom putanjom. To su iskustva svih zemalja koje su ovo prošle. Ukoliko ne bude discipline niko ne može procijeniti koliko će trajati i sa kakvim posljedicama.'' Kazao je Baljić.


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić saopštio je da je Vlada Federacije imenovala novi sastav Kriznog štaba Federalne civilne uprave, nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio glomazan sa 21 osobom i nije odgovorio na zadatke. Naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH.

"Time smo došli u jednu aktivnu fazu gdje možemo garantovati veći nivo zdravstvene zaštite. Još uvijek smo na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor. Pokažimo ozbiljnost i slijedimo dalje upute", dodao je Novalić.

Na pitanje novinara zašto nije zaživio prijedlog Vlade Federacije BiH da građanima ali i pravnim subjektima banke u Federaciji odobre obustavu pljaćanja kredita na tri mjeseca, Novalić je odgovorio da je na sastanku sa predstavnicima 17 banaka to dogovoreno, te da je Agencija za bankarstvo trebala to koordinirati i napisati propise, međutim to se nije desilo. Stoga je najavio da će u četvrtak na konferenciji kriznog štaba biti i predstavnici Agencije za bankartsvo da objasne šta se dogodilo.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je kako je Vlada FBiH promijenila namjenu utroška sredstava, dio tih sredstava usmjeren je za podršku poljoprivrednicima kako bi proljetna sjetva bila po planu obavljena, te repromaterijal za jesenju sjetvu. Takođe, dio sredstava će biti utrošen za pomoć privrednicima kazao je Ramić.

''Objavićemo javni poziv malim i srednjim preduzećima, koja imaju tri ili više zaposlenih, da ne otpuštaju radnike nego da se prijave za pomoć Vlade FBiH, a vlada će refundirati troškove doprinosa za radnike za tri mjeseca,'' objasnio je Ramić.

Takođe je rekao da je obezbijeđeno 2.000 prehrambenih paketa za stara i ugrožena lica, koji će narednih dana biti podijeljeni.

XS
SM
MD
LG