Dostupni linkovi

Ljekarska komora FBiH traži povećanje testiranja na korona virus


Ljudi u redu ispred bolnice u Sarajevu čekaju testiranje

Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) traži od Federalnog ministarstva zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u tom bh. entitetu, kao i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na korona virus.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH Harun Drljević kaže da broj urađenih testova do sada 464 u Federaciji BiH izrazito nizak.

"Kada se pogleda Evropa i Evropska unija, BiH je na dnu“, kaže Drljević te podsjeća na upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se kroz testiranja dođe do zaraženih osoba.


U Bosni i Hercegovini su do sada, kaže Drljević, bili 'uvezeni slučajevi' korona virusa. U ovom trenutku kreće takozvana lokalna transmisija i da se treba krenuti u ozbiljnije testiranje.

"Mora se ozbiljnije krenuti sa testiranjem stanovništva. Do sada je bilo da se testiraju samo oni koji imaju akutno - resiratorni simptom, a bili su u konataktu sa nekim van granica BiH. Mi smo (ljekarska komora) na elektronskoj sjednici zaključili da bi trebalo da svi sa akutno - resiratorni simptomima budu testirani“, kaže Drljević.

Predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH podsjeća na praksu drugih zemalja Evropske unije takva da se testira puno šire i puno više i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku.

XS
SM
MD
LG