Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o skupu u firmi 'Igman' u Konjicu


Trijažni centar za testiranje na korona virus u Konjicu
Trijažni centar za testiranje na korona virus u Konjicu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet te se vrše provjere o skupu koji je organizovan 11. marta u firmi “Igman” u Konjicu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik ove institucije Boris Grubešić.

U ovom trenutku iz Tužilaštva BiH nisu mogli dati više detalja o istrazi.

Prvi slučaj korona virusa u BiH zabilježen je 5. marta u Banja Luci nakon čega su stručnjaci preporučili da se izbjegavaju okupljanja.

Ranije su iz firme “Igman” izdali saopštenje u kojim su naveli da je naredba o zabrani održavanja javnih skupova na području Federacije donesena šest dana poslije, odnosno 17. marta ove godine, te da je skup održan u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi.

Nakon što je potvrđeno da je direktor ove firme Đahid Muratbegović pozitivan na korona virus, kompanija “Igman” je obustavila proizvodnju na period od dvije sedmice.

Prema posljednjim informacijama u Konjicu je nakon zabave nastao takozvani klaster zaraženih virusom, a do sada su 22 potvrđena slučaja, dok je jučer preminula jedna osoba, zaražena korona virusom, a koja je za kontakt imala vezu sa Konjicom.

U Bosni i Hercegovini je trenutno 168 osoba zaraženo korona virusom. Od toga 22 slučaja su potvrđena u Konjicu.

XS
SM
MD
LG