Dostupni linkovi

Merkel ponudila podršku Kurtiju u borbi protiv korupcije


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je u telefonskom razgovoru premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju (Albin Kurti) podršku u borbi protiv korupcije, te obećala da će razmotriti podršku Kosovu u krizi sa korona virusom.

Merkel i Kurti razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima, približavanju Kosova evropskim reformama i o situaciji u regionu, saopštili su portparoli nemačke kancelarke i Vlade Kosova.

"Kancelarka Merkel ponudila je premijeru Kurtiju podršku u borbi protiv korupcije za široki i ambiciozan program reformi u zemlji. U tom smislu Federalna Vlada je ponudila specifične savete nemačkih stručnjaka", navodi se u zajedničkom saopštenju portparola Štefana Zilberta i Perparima Krieziua.

Takođe se razgovaralo o dijalogu koji vodi Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i o carini od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je 2018. godine uvela tadašnja kosovska vlada.

"Kancelarka je pozdravila predlog odluke kosovskog premijera za puno ukidanje tarifa od 1. aprila, posle ukidanja tarife na sirovine prošle nedelje", kaže se u zajedničkom saopštenju.

Vlada Kosova je u petak (20. marta) donela odluku o delimičnom ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do 1. aprila predviđeno je potpuno ukidanje odluke na osnovu koje je uvedena taksa od 100 odsto u novembru 2018. a kako bi se uspostavile recipročne mere u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Merkel je podržala dijalog koji vodi Evropska unija "koji ima za cilj uklanjanje svih trgovinski ne tarifnih prepreka između Srbije i Kosova".

"Oboje veruju da ne treba biti prepreka u odnosima Kosova i Srbije. Nemačka kancelarka i premijer Kosova podržavaju ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa. Cilj ovog procesa ostaje postizanje pravno obaveznog sporazuma koji obezbeđuje punu normalizaciju odnosa i koji će poslužiti narodima dve države", navodi se u saopštenju.

SAD, međutim, insistiraju na potpunom ukidanju takse, kako bi se pružila mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Zašto čekati? Ovo više izgledao kao zavera za kupovinu vremena. Naša pozicija je da se takse trebaju odmah ukinuti, jer štete kosovskoj ekonomiji", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvor u američkoj vladi.

XS
SM
MD
LG