Dostupni linkovi

Za SAD nedovoljno delimično ukidanje kosovske takse


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Vlada Kosova na čijem je čelu premijer Aljbin Kurti donela je odluku o delimičnom ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kurti je na Fejsbuku napisao da je takva odluka doneta sa 10 glasova ‘za’ i dva uzdržana.

“Večeras u ponoć otvoriće se šest granična prelaza između Kosova i Srbije, 1, 31, 3, 4, 5 za uvoz sirovinskih proizvoda”, dodao je on.

U odluci se dodaje da će vlada do 1. aprila potpuno ukinuti odluku na osnovu koje je uvedena taksa od 100 odsto u novembru 2018. a kako bi se uspostavile recipročne mere u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Današnja odluka stupa na snagu odmah, a Ministarstvu finansija, Carini Kosova i drugim institucijama naloženo je da sprovedu odluku.

Prvi komentar iz SAD

Za Sjedinjene Američke Države odluka Vlade Kosova da delimično ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije dovoljna.

"Zašto čekati? Ovo više izgledao kao zavera za kupovinu vremena. Naša pozicija je da se takse trebaju odmah ukinuti, jer štete kosovskoj ekonomiji", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvor u američkoj vladi.

SAD insistiraju na potpunom ukidanju takse a kako bi se pružila mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Prethodno DSK zatražio nepoverenje za Vladu

Nešto ranije, pre nego što je Kurti objavio odluku Vlade, koalicioni partner njegovog Samoopredeljenja, Demokratski savez Kosova (DSK) predao je Skupštini zahtev za zakazivanje sednice o izglasavanju nepoverenja vladi Kosova.

Predsednik DSK Isa Mustafa zatražio je od Kurtija u petak da potpuno i ukine taksu od 100 odsto, da povuče odluku o smeni njihovog ministra policije i da se izvini DSK zbog te odluke.

S obzirom da je Kurti međutim ostao pri ranijem stavu, DSK je i zvanično pokrenuo proceduru za izglasavanje nepoverenja.

Kurti je krajem februara najavio da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do toga nije došlo jer DSK nije podržao delimično ukidanje, dok je Kurti tražio da se po tom pitanju postigne konsenzus.

Kurti je u februaru takođe najavio da će taksa biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Ako se Srbija ne bude tako ponašala, od 1. aprila Kosovo će početi sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, dok će taksa Srbiji u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

XS
SM
MD
LG