Dostupni linkovi

Sivro: Uštede u obrazovanju vode u propast društva


Saudin Sivro
Saudin Sivro

Dok se radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo (KS) trude da što kvalitetnije realiziraju online sistem nastave i svakodnevno ulažu maksimalne napore da učenici ne budu prepušteni sami sebi, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Fadil Novalić, najavljuje (u medijima, op. RSE) smanjenje plata za 10% (u javnom sektoru, op. RSE) - piše pored ostalog u dopisu koji je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, kantonalni odbor Kantona Sarajevo, uputio nadležnom kantonalnom ministru, Anisu Kriviću, a što je dostavljeno u saopštenju medijima.

Radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo su zbog navedenih izjava uznemireni, ogorčeni i demotivisani - piše u dopisu i naglašava da od resornog ministra Krivića traže da se zauzme za njih, te zauzme jasan stav da se primanja radnika neće i ne smiju umanjivati bez njihove saglasnosti.

Uštede u obrazovanju vode u propast jednog društva te primanja radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo moraju biti posljednja stavka o kojoj Vlada Kantona Sarajevo treba razmišljati kada je riječ o uštedama – navodi se dalje u dopisu predsjednika Sindikata, Saudina Sivre.

U dopisu se navodi također da kantonalni ministar finansija, Jasmin Halebić, najavljuje (u medijima, op. RSE) Zakon o uštedama prema kojem će kantonalna Vlada regulisati plate, odnosno smanjiti ih, a na vrhuncu ove priče - piše u dopisu koji potpisuje predsjednik Sindikata Saudin Sivro - kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) od svih institucija zahtjeva da se za vrijeme proglašenog stanja nesreće u javnom sektoru značajno ograniče plaće koje prelaze visinu prosječnog ličnog dohotka.

Mi znamo da se iz budžeta Kantona Sarajevo finansiraju: političke partije, ini potrebni i nepotrebni projekti, potrebne i nepotrebne komisije, radna tijela, upravni i nadzorni odbori, udruženja, grantovi itd. jer toga je veliki broj i radi se o milionskim sredstvima planiranim u budžetu Kantona Sarajevo – piše u saopštenju.

Budimo saveznici u ovoj krizi i ne dozvolite da Vlada Kantona Sarajevo od nas napravi svoje ljute neprijatelje – zaključna je poruka dopisa koji je Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora KS - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, uputio Anisu Kriviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG