Dostupni linkovi

Mitropolija SPC: Liturgije prenositi na RTCG


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije
Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvala je Nacionalno koordinaciono tijelo, kao i Vladu i Skupštinu, da posreduju kako bi se na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) odvojio prostor i vrijeme njenog programa i omogućio prenos liturgija na programima Javnog servisa.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obavezalo privremenom mjerom sve vjerske zajednice da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Konstatovali su da je, sa aspekta higijene, a pogotovo sa epidemiološkog aspekta u ovim okolnostima, izuzetno problematičan dio vjerskog obreda u kojima više osoba pristupa simboličnom konzumiraju hrane koristeći isti pribor za jelo - kašičicu.

Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, saopštile su da primaju k znanju nove, pooštrene mjere Vlade Crne Gore u borbi protiv epidemije.

Ističu da će tako i biti i naglasili da se u crkvi ne radi o simboličnom konzumiranju hrane koristeći isti pribor za jelo, „već se pričešćuje tijelom i krvlju gospoda i boga i spasa Isusa Hrista za iscjeljenje od svih virusa, zdravlje i spasenje duše i tijela i zadobijanje vječnog života“.

Oni su zatražili da RTCG odvoji prostor i vrijeme programa „da duhovnu i moralnu žeđ za liturgijskim sadržajem iz crnogorskih crkava i manastira vjerujući ljudi utole prateći bogosluženja putem televizijskih ekrana“.

„Vjerujemo da bi ove molitve i na ovakav način prenešene obodrile duh naroda i donekle nadomjestile njegovu potrebu za duhovnim zdravljem“, poručuju iz MCP.

XS
SM
MD
LG