Dostupni linkovi

RSE: EU korak bliže otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom


Takozvanom “tihom procedurom” zemlje članice Evropske Unije su usvojile amandmane u nacrtu zaključaka koja se tiču otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makeodnijom I Albanijom.

U narednim danima se očekuje usvajanje ovih zakljucaka po pisanoj proceduri.

Naime ,rok za podnošenje prigovora na amandmane je istekao u pondeljak u 11 sati i time se smatra da je završena izrada zaključaka.

Prema nacrtu zakljucaka, u koje RSE ima uvid, otvaranje pristupnih pregovora u slučaju Severne Makeodnije je bezuslovno, i zaključcima se poziva na početak procesa “odmah nakon usvajanja pregovračkog okvira”.

Sa druge strane, Albanija tek treba da ispuni niz uslova pre održavanja prve međuvladine konferencija kojom se obeležava otvaranje prvog poglavlja u pregovaračkom postupku.

Između ostalog, Albanija treba da sprovede izborne i pravosudne refomre, obezbedni nesmetano funkcionisanje ustavnog i višeg suda, kao i da obezbedi transparentno finansiranje politčkih partija.

“Pregovarački okvir koji će usvojiti Savet EU treba da reflektuje da je Albanija rešila sve prioritete”, stoji u nacrtu zaključaka.

Ministri nadležni za evropska pitanja će imati sastanak u formatu video konferencije u utorak, kada se najverovatnije očekuje usvajanje ovih zaključaka po pisanoj proceduri.

Međutim, konačni pečat treba da daju šefovi država i vlada zemlaja članica EU. Redovni samit koji je trebao da se održi 26 I 27. marta je otkazan zbog okolnosti oko kornavirusa ali će umesto toga lideri EU imati video konferenciju gde će takođe raspravljati o merama u suzbijanju virusa COVID-19.

Ne isključuje se mogućnost i da evropski lideri, tokom ovog virtulenog sastanka, izađu sa deklaracijom koja će legalno omogućiti usvajanje zaključaka o Severnoj Makeodniji i Albaniji.

XS
SM
MD
LG