Dostupni linkovi

Livanjski kanton povukao odluku o zabrani ulaska državljana BiH


Livno, panorama, arhivska fotografija
Livno, panorama, arhivska fotografija

Krizni štab Kantona 10 (Livanjskog kantona) rano u ponedjeljak, 23. marta, povukao je naredbu u kojoj se navodi da se zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje tog kantona.

Naime, kako je navedeno na službenoj stranici Vlade Livanjskog kantona, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Livanjskog kantona donesena je naredba kojom se stavlja van snage Naredba broj: 11-01-40-62/20 od 22. marta 2020. godine.

"Ovom naredbom stavlja se van snage Naredba o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Livanjskog kantona", navedeno je u odluci o stavljanju naredbe van snage.

Livanjski kanton proglasio je samoizolaciju uz problematičnu formulaciju.

Naredba je izazvala oštre kritike bh. funkcionera, a naročito ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je čak najavio i krivičnu prijavu protiv premijera Ivana Jozića.

"Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića koji je potpisao oba akta. Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam koji će biti pobijeđeni", napisao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na svojoj Facebook stranici 22.marta, dan prije povlačenja odluke.

U nedjelju veče je povodom sporne odluke Kriznog štaba Livanskog Kantona reagovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić ocijenio je u nedjelju navečer naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 (jednom od deset kantona u Federaciji BiH), o zabrani građanima BiH da ulaze ili prolaze kroz taj kanton, kao napad na ustavni poredak.

“Svjedoci smo da situacija izazvana koronavirusom stvara paniku, a ne racionalna rješenja. Tako je i Štab Civilne zaštite Kantona 10 donio tzv. naredbu, zabranivši građanima Bosne i Hercegovine da ulaze ili prolaze kroz Kanton 10, što smatram napadom na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine”, poručio je Novalić.

U nedjelju je održana vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 na kojoj je donesena odluka da se zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona 10 zbog, kako se navodi, suzbijanja pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području ovog kantona.

TV Liberty: Pandemija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

XS
SM
MD
LG