Dostupni linkovi

Novi slučaj zaraze korona virusom u Novom Travniku


Testiranje je potvrdilo da je jedna osoba iz Novog Travnika zaražena korona virusom, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona (SBK) Anto Matić, ističući da se radi o osobi iz BNT-Tvornice mašina i hidraulike (TMiH), koja je protkelih dana boravila na proslavi u firmi "Igman" u Konjicu.

"To je osoba koja je bila na zabavi u firmi 'Igman' i ona je trenutno u samoizolaciji. Nema nikakve simptome i testirali smo je preventivno, jer je bila na zabavi u Konjicu. Sada istražujemo njene kontakte. Poslan nam je spisak radnika i svima je naložena samoizolacija, a firmi naređena obustava rad", kazao je Matić.

Zavodu za javno zdravstvo SBK naređeno je da izvrši dezinfekciju pogona tvornice BNT TMiH, a štab civilne zaštite SBK naredio je MUP-u da odmah izvrši blokadu solitera u Novom Travniku, koji se nalazi na adresi Trg Zlatnih ljiljana bb.

"U cilju preventivnih mjera ne treba dozvoliti izlazak stanovništva iz zgrade, niti ulazak u nju. Svi stanari iz zgrade do daljnjeg se stavljaju u samo izolaciju", navedeno je u saopćenju iz Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Ministar Anto Matić je istaknuo da su ostali uzorci, koji su na testiranje poslani iz Bugojna i Donjeg Vakufa, negativni na koronavirus.

U BiH do sada je potvrđeno 94 zaraženih korona virusom.

XS
SM
MD
LG