Dostupni linkovi

'BH novinari' uputili javni protest ministru Radončiću


Ilustracija
Ilustracija

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" uputilo je javni protest Fahrudinu Radončiću, predsjedavajućem Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i ministru sigurnosti BiH, zbog "pokušaja političkih manipulacija i netačnog tumačenja" legitimnog zahtjeva BH novinara za formiranje medijskog poola i stvarnje epidemiološki i zdravstveno sigurnih uvjeta za rad novinara koji prate zbivanja u vezi sa korona virusom u Sarajevu i drugim bh. gradovima.

"Pozivom za formiranje medijskog poola, BH novinari nisu tražili privilegiju za novinarske ekipe, već sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacija i udruženja, ali i bh. organi vlasti, krizni štabovi i civilna zaštita".

Iz Udruženja BH novinari ističu da primjeri održavanja press konferencija na siguran način, bez okupljanja velikog broja novinarskih ekipa postoje u Evropi, ali i u BiH.

"U Banjaluci, gdje se posljednih sedam dana dijele informacije od javnog značaja bez sazivanja novinara u jednu prostoriju i uz efikasno korištenje online komunikacijskih alata i kanala, ili u glavnom gradu BiH, gdje Vijeće ministara BiH pokušava sa BHRT-om, kao javnim servisom, pronaći najbolje i najsigurnije načine organizovanja konferencija za medije", saopšteno je iz Udruženja.

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Iz Udruženja navode kako je "potpuno neprihvatljivo da gospodin Radončić pokušava ubrati političke poene na konfrontiranju zaštite novinara i svih drugih građana BiH, na način da su jedni manje ili više važni od drugih".

"Jednostavan, opravdan i razuman zahtjev novinarke udruge o zaštite novinara, snimatelje i fotoreportere utemeljen je na činjenici da su neke od naših kolega u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva press konferencijama ili drugim javnim skupovima. Naglašavamo također da bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirani građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja korona virusa.

Upravni Odbor udruženja BH novinara upozorava gospodina Radončića ˝da će sam snositi odgovornost ukoliko se desi da još neko od medijskih profesionalaca bude zaražen tokom press konferencija koje neće biti organizovane ne propisan i siguran način", stoji u saopštenju Udruženja "BH novinari".

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG