Dostupni linkovi

Gebrejesus: Virus može da savlada i mlade


Predsednik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus
Predsednik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus

Korona virusom mogu da se zaraze i mladi, pa čak i da umru, zbog čega je važno da izbegavaju socijlani kontakt, poručio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelanoj konferenciji za novinare.

“Danas imam poruku za mlade ljude. Niste nesavladivi ili nepobedivi. Virus može da vas zakuje za bolnički krevet na nekoliko nedelja. Čak i ako se ne razbolite, svojim izborima kuda se krećete, možete da nekom spasite život”, rekao je Gebrejesus i naglasio da je zahvalan svim mladim ljudima koji su shvatili ozbiljnost situacije.

Gebrejesus je rekao i da bi radije želeo da se umesto termina “socijalno dinstaciranje” koristi “fizičko distanciranje”.

“Ljudi koji odu u fizičku izolaciju, ne treba da se socijalno distanciraju od svog orkuženja. Važno je da u vremenu ove krize očuvamo i svoje mentalno zdravlje”, poručio je šef Svetske zdravstvene organizacije.

Vuhan kao primer da je sve moguće

Dodao je i da oporavak Vuhana treba da služi kao primer i izvor nade i da taj grad juče , prvi put od izbijanja pandemije, nije prijavio nijedan novi slučaj zaraze.

“Vuhan pokazuje da čak i najteža situacija može da se preokrene. Naravno, moramo biti oprezni jer situacija lako može da se preokrene”, naveo je Gebrejesus.

Korona virus je, od decembra kada se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, širom sveta zarazio 250.000 ljudi, dok je više od 11.000 njih umrlo.​

XS
SM
MD
LG