Dostupni linkovi

Džonson: Pobedićemo virus za 12 nedelja


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da Velika Britanija može u narednih 12 nedelja da "preokrene borbu" i pobedi korona virus, ukoliko građani budu pratili uputstva koje im daje Vlada.

“Trenutno ne znamo gde smo, koliko će sve ovo trajati, ali ono što mogu da vam obećam jeste da ćemo pobediti virus i da ćemo uspeti da preokrenemo trend u narednih 12 nedelja”, poručio je Džonson na konferenciji za novinare.

Džonson je zatražio od građana da se distanciraju i ostanu kod kuće.

"Znam koliko je teško, ali ako to radimo zajedno, spasićemo brojne živote. Čini se da virus još uvek ne reaguje na mere koje smo uveli, kao što je socijlano distanciranje”, rekao je Džonson i dodao da postoji mogućnost da će se u Londonu uvesti strože mere jer je primećeno da se u pojedinim delovima britanske prestonice ne prate uputstva.

Džonson je istakao da se očekuje da će se u narednih mesec dana početi sa probnim vakcinama.

“Neprijatelj je nevidljiv, ali naučnici svakog dana rade na tome da ga što bolje upoznaju i skinu sa virusa taj veo nepoznatog”, naglasio je Džonson.

Najavio je i da će se testiranje građana na korona virusa značajno povećati.

Obraćanje britanskog premijera Borisa Džonsona došlo je nakon što je broj umrlih u Velikoj Britaniji danas porastao za 40 odsto i dostigao broj od 144.

Broj zaraženih povećao se za 643, što je rast od 25 odsto. Ukupno obolelih je 3629.

Kraljica Elizabeta pozvala na jedinstvo

Naciji se danas obratila i britanska kraljica Elizabeta Druga koja je pozvala narod da se drži zajedno i da zaštiti one najugroženije.

“Nalazimo se u vremenima velike neizvesnoti i brige. Moramo promeniti svoj uobičajeni način života i navike zarad dobrobiti društava u kojima živimo”, poručila je britanska kraljica.

Dodala je i da su ovakva vremena podsetnik da je napredak kroz istoriju uvek dolazio kada se narod ujedini i radi kao jedan kako bi zajedničkim snagama cilj bio ostvaren.

Kraljica je juče objavila da se, zajedno sa svojim suprugom princom Filipom, zbog korona virusa povlači u zamak Vindzor, nedaleko od Londona.

XS
SM
MD
LG