Dostupni linkovi

U RS 16 novih slučajeva korona virusa


Test na korona virus, ilustrativna fotografija
Test na korona virus, ilustrativna fotografija

U Republici Srpskoj registrovano je 16 novih slučajeva zaraze virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice štaba za vanredne situacije RS-a koja je održana u četvrtak u Banjaluci.

Šeranić je rekao da je testirano 50 uzoraka, od kojih je 16 pozitivno na virus korona. U pitanju je deset žena i šest muškaraca.

"Devet slučajeva vezano za treći klaster u Banjaluci iz kojeg trenutno imamo najviše zaraženih. Troje od njih 16 je iz Banjaluke, ali su vezani za pojedinačne slučajeve. Pored toga imamo jednu osobu iz Ribnika i po jednu u Prijedoru, Kozarskoj Dubici i Bijeljini", istakao je Šeranić

Šeranić je napomenuo da je ovime ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj povećan na 45, te da niko od zaraženih nije životno ugrožen, ali je petoro od 16 pozitivnih hospitalizovano.

"Jedna osoba ima historiju putovanja u Beograd. Jedna je radila na aerodromu u BiH. Apelujemo i tražimo da osobe koje rade na Graničnim prelazima da imaju zaštitu i prate procedure. Jedna osoba je došla iz Austrije, rekla je da je bila u kontaktu sa četiri zaražene osoba tamo. Jedan muškarac je iz Laktaša, a novi klaster je muškarac iz Ribnika", rekao je ministar zdravlja RS-a.

Šeranić je dodao i da je jutros na granični prelaz u Gradišci stigao autobus sa 37 putnika iz Austrije u kojem su se nalazile i četiri osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima od virusa korona u toj zemlji, a autobus je zadrćan na granici.

"Uzeti su uzorci za analizu a radi se uglavnom o osobama iz Brčko distrikta a nalaze ćemo proslijediti kolegama iz Distrikta. Sve osobe su sanitetskim vozilima poslste na kućnu izolaciju", istakao je Šeranić

On je napomenuo I da je u ovom entitetu u nadzoru 9859 osoba ted a je 330 osoba izašlo iz nadzora.

U RS je zaraženo 45 osoba, u BiH ukupno 63.

XS
SM
MD
LG