Dostupni linkovi

Otkazan samit EU, Skoplje i Tirana bez odluke o početku pregovora


Radnici čiste prozore preko kojih su zalepljene zastave Severne Makedonije i EU
Radnici čiste prozore preko kojih su zalepljene zastave Severne Makedonije i EU

Sastanak šefova država i vlada zemalja članica Evropske Unije, koji je trebalo da se održi krajem naredne nedelje, otkazan je, povrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u sedištu EU.

Na ovom samitu, koji je odložen na neodređeno vreme, trebalo je da se formalno odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Naime, prema poslovniku o radu, da bi se na redovonom samitu glasalo o nekom pitanju potrebno je da bude prisutno namanje dve trećine predstavnika Evropskog Saveta (odnosno premijera ili predsednika iz EU država).

Međutim, zbog izolacije u kojoj se Evropa nalazi nakon izbijanja korona virusa ovaj uslov je nemoguće je ispuniti.

To znači da se formalno ne može odlučivati oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Pitanje otvaranje pristupnih pregovora sa jednom od kandidatskih zemalja je isključiva nadležnost lidera EU, koji o tome odlučuju samo na redovnim samitima.

Prema proceduri, saglasnost se uvek prvo postigne na nivou ministara, ali je za otvaranje pregovora o članstvu neophodno odobrenje lidera zemalja članica.

Bez tog formalnog pristanka, pripremne procedure za organizovanje međuvladinih konferencija između EU i Severne Makeodnije ili Albanije, na kojima bi pregovori trebalo da budu otvoreni, nije moguće.

Kako je potvrđeno u sedištu EU, pravna služba ovog tela sagledava sve načine kako pronaći prelazno rešenje da se odluke mogu usvajati i bez fizičkog prisustva lidera.

U saopštenju koje je izdao Evropski Savet stoji da su se lideri EU usaglasili da, bez obzira na otkazivanje redovnog samita, koji je bio zakazan za 26. i 27. mart, oni će nastaviti sa video sastancima.

Lideri EU-a su se dogovorili da sledeće nedelje održe video konferenciju na kojoj bi se raspravljalo o situaciji u vezi sa izbijanjem virusa COVID-19.

XS
SM
MD
LG