Dostupni linkovi

Iran oslobađa još 10.000 zatvorenika zbog pandemije


Teheran, 18 mart 2020.
Teheran, 18 mart 2020.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, planira pomilovati još 10.000 zatvorenika.

To je potvrdio glasnogovornik sudstva Gholam-Hossein Esmaili, navodeći da će uredbu o amnestiji Khamenei potpisati uoči iranske Nove godine, zvane Novruz, prenosi AP.

Novruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalandaru, što se najčešće poklapa sa 21. martom.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kako se navodi, u očiglednom pokušaju da se što bolje bori protiv širenja korona virusa, od kojeg je u Iranu do sada umrlo više od 1.100 osoba, već je privremeno pušteno 85.000 zatvorenika.

Među njima je i Nazanin Zagari Retklif, član humanitarne organizacije koji ima dvojno državljanstvo Irana i Velike Britanije, a koji je osumnjičen za pokušaj rušenja vlade."Veliki broj zatvorenika koji su privremeno oslobođeni ne treba se vratiti u zatvor nakon pomilovanja vođe", rekao je Esmaili.

Iran je potvrdio da se nalazi 189.500 ljudi u zatvorima, prema izvještaju koji je specijalni izvjestitelj za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Iranu Javaid Rehman podnio Vijeću za ljudska prava u januaru.

To uključuju i stotine uhapšenih tokom ili nakon antivladinih protesta u novembru.

Iako iranski zdravstveni sistem nije direktno pogođen američkim sankcijama, Teheran ima poteškoće pri uvozu medicinske opreme i druge robe, jer trgovinski lanci izbjegavaju saradnju.

Gradovi sveta u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG