Dostupni linkovi

Iran oslobađa još 10.000 zatvorenika zbog pandemije


Teheran, 18 mart 2020.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, planira pomilovati još 10.000 zatvorenika.

To je potvrdio glasnogovornik sudstva Gholam-Hossein Esmaili, navodeći da će uredbu o amnestiji Khamenei potpisati uoči iranske Nove godine, zvane Novruz, prenosi AP.

Novruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalandaru, što se najčešće poklapa sa 21. martom.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kako se navodi, u očiglednom pokušaju da se što bolje bori protiv širenja korona virusa, od kojeg je u Iranu do sada umrlo više od 1.100 osoba, već je privremeno pušteno 85.000 zatvorenika.

Među njima je i Nazanin Zagari Retklif, član humanitarne organizacije koji ima dvojno državljanstvo Irana i Velike Britanije, a koji je osumnjičen za pokušaj rušenja vlade."Veliki broj zatvorenika koji su privremeno oslobođeni ne treba se vratiti u zatvor nakon pomilovanja vođe", rekao je Esmaili.

Iran je potvrdio da se nalazi 189.500 ljudi u zatvorima, prema izvještaju koji je specijalni izvjestitelj za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Iranu Javaid Rehman podnio Vijeću za ljudska prava u januaru.

To uključuju i stotine uhapšenih tokom ili nakon antivladinih protesta u novembru.

Iako iranski zdravstveni sistem nije direktno pogođen američkim sankcijama, Teheran ima poteškoće pri uvozu medicinske opreme i druge robe, jer trgovinski lanci izbjegavaju saradnju.

Gradovi sveta u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG