Dostupni linkovi

Austrijska provincija Tirol stavljena u karantin


Željeznička stanica Brenner na granici između Austrije i Južnog Tirola, Italija, arhiv
Željeznička stanica Brenner na granici između Austrije i Južnog Tirola, Italija, arhiv

Cijela austrijska provincija Tirol sa oko 750.000 stanovnika stavljena je u karantin, izolovana od drugih krajeva Austrije zbog jake epidemije korona virusa u toj alpskoj oblasti, javile su lokalne vlasti.

Tirol je glavno žarište bolesti COVID19 u Austriji sa 474 zaraženih od 1.646 u cijeloj zemlji, gdje je umrlo pet osoba. Već nekoliko dana pritisak je rastao na tu provinciju, poznatu po svojim ski centrima, pokretačima lokalne privrede.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Regionalne vlasti izdale su saopštenje da se u karantin stavlja 279 opština u Tirolu. To znači da stanovnici osim za ekstremnu potrebu ne treba da napuste svoju opštinu niti izlaze iz teritorije provincije, u koju neće moći da uđu ljudi spolja.

"Izolovanje Tirola je apsolutno potrebno zato što želimo da spriječimo da se virus širi iz Tirola i takođe želimo i sebe više da zaštitimo", napisao je u saopštenju predsjednik te oblasti.

Tu se nalazi više poznatih centara za zimske sportove kao što je Kicbil.

U jednom od tih ski centara u opštili Išgl, nekoliko stotina turista zaraženo je početkom marta. Virus je izvezen kada su se brojni skijaši vratili u svoje zemlje poslije odmora. U Danskoj i Norveškoj više stotine slučajeva pozitivnih na virus imaju veze sa Tirolom. Sa tim žarištem povezuju se zaraženi u Švedskoj, na Islandu, u Njemačkoj i čak u Kanadi.

Svijet prije i poslije korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG