Dostupni linkovi

Vlada KS ograničava kretanje migranata zbog korona virusa


Grupa ilegalnih migranta kod kampa Blazuj blizu Sarajeva
Grupa ilegalnih migranta kod kampa Blazuj blizu Sarajeva

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj je sjednici donijela Odluku kojom se određuju mjere ograničavanja kretanja migranata na području Kantona, te njihov smještaj u privremene prihvatne centre.

Odluka je donesena na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Ismira Juske, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada je istom Odlukom, uvela migrantima zabranu napuštanja pomenutih centara, a uz saglasnost komandanta Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevon koju po funkciji vrši kantonalna ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč.

Sve ove mjere provodit će se za vrijeme primjene odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom korona virusa.

Za provedbu aktivnosti navedenih u Odluci zadužena je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te, ostala resorna ministarstva i Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

„U cilju adekvatne kontinuirane realizacije navedenih zadataka, a uzimajući u obzir procjenu da postojeći kapaciteti u privremenim prihvatnim centrima neće biti dovoljni za smještaj svih migranata koji se nalaze i kreću na području Kantona Sarajevo, Vlada će bez odlaganja nadležnim organima Bosne i Hercegovine uputiti inicijativu za formiranje dodatnog privremenog prihvatnog centra (objekta, šatorskog naselja i sl.) na području Kantona“ stoji u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

Zaduženi su upravnici prihvatnih migrantskih centara Blažuj i Ušivak da o svim ovim mjerama i aktivnostima, te donesenim zaključcima obavijeste sve migrante koji su smješteni u njima.

XS
SM
MD
LG