Dostupni linkovi

Marković: Pokazati zajedništvo u vrijeme pandemije


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je u razgovoru sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima ostalih država Zapadnog Balkana da je situacija pandemije virusa korona prilika da pokažemo zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima i principima.

Doda je da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona.

"Na nama, liderima regiona, je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, donijela i odluku da stavi svoje luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje”, rekao je crnogorski premijer tokom sastanka koji je organizovan putem video konferencije.

Marković je saopštio da vrijeme pandemije korona virusa nije vrijeme za zatvaranje tržišta i zaustavljanje prometa roba:

“Uz puno razumijevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, vjerujem da zatvaranje tržišta i ekonomija, te blokiranje resursa i avansno plaćene robe nijesu izraz solidarnosti, ni evropskih vrijednosti", kazao je Marković.

U saopštenju Vlade Crne Gore se dodaje da je Marković govoreći o procesu evropske integracije država Zapadnog Balkana, iskazao zadovoljstvo time što je nova briselska administracija ponovo u fokus stavila politiku proširenja i što je to Hrvatska, kao aktuelna država predsjedavajuća Evropskom unijom, uvrstila u svoje prioritete.

XS
SM
MD
LG