Dostupni linkovi

Na Kosovu 15 zaraženih korona virusom, ambasada SAD poziva da susedi pomognu jedni drugima


Priština, 15 mart 2020.
Priština, 15 mart 2020.

Na Kosovu je potvrđeno još dva nova slučaja korone virusa. Ukupan broj obolelih je 15.

Kako su saopštili iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Kosova, na Kosovu je do sada testirano ukupno 263 uzoraka pod sumnjom korone virusa.

Dva nova slučaja par iz Londona

Dva nova slučaja su verenički par, starosti 26 godina, koji su iz Londona danas došli na Kosovo direktnim letom London - Pristina. Oboje su boravili u Londonu od 4. do 16. marta, a pregledalo ih je medicinsko osoblje na aerodromu.

Inače jedna osoba je iz sela Korište kod Prizrena, a druga iz Obilića.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Kosova tvrde da budno prate epidemiolosku situaciju na Kosovu, da monitoruju sve slučajeve i njihove kontakte i da je svima njima preporučeno da se samoizoluju kod kuće.

Institut apeluje na građane da održavaju distancu, da izlaze samo u hitnim slučajevima.

Niz mera Vlade Kosova

Prethodno su jutros na Kosovu potvrđena četiri nova slučaja obolelih od korona virusa.

Svi novozaraženi su rođaci sa prvim obolelim čovekom (77) iz Vitine.

Vlada Kosova je u petak uveče (13. mart) usvojila niz mera nakon potvrde prvih slučajeva korone virusa na Kosovu.

Pored hitnog prekida međugradskog i međunarodnog saobraćaja, zatvorene su kopnene granice za putnike koji ulaze na Kosovo, što ne važi za građane Kosova koji će u tom slučaju biti kontrolisani i upućeni na samoizolaciju 14 dana.

Od 16. marta privremeno će biti suspendovani svi letovi sa prištinskog aerodroma.

Odluka o zatvaranju kafića, restorana, trgovinskih centara, osim apoteka, pekara i prodavnica, već je počela sa primenom.

Ambasada SAD: Lideri da ostave političke razlike

Ambasada SAD na Kosovu je danas u izjavi za medije istakla kako virusi ne poznaju granice i da sada nije vreme da domaće i regionalne političke razlike budu prepreka da susedi pomognu jedni drugima.

"Pozivamo sve lokalne lidere i one u regionu da ostave političke razlike po strani i fokusiraju se na potrebe svojih gradjana. Zajednički rad i podrška je odgovor na ovaj izazov", stoji u saopštenju ambasade.

Podsećaju i na izjavu predsednika SAD, Donalda Trampa da smo u svi zajedno u ovome.

"Moramo se odvojiti od politike, prestati da navijamo i ujediniti se kao jedan narod i jedna porodica. Naša budućnost biće svetlija nego što je iko može zamisliti. Ponašajući se sa saosećanjem i ljubavlju, izlečićemo bolesne, brinuti se za one kojima je pomoć potrebna, pomoći ćemo našim sugradjanima i izaći iz ovog izazova snažniji i objedinjeniji nego ikad ranije", kaže se u izjavi predsednika SAD.

XS
SM
MD
LG