Dostupni linkovi

Vanredne mjere u New Yorku i Los Angelesu


Wall Street, New York, 13 mart, 2020
Wall Street, New York, 13 mart, 2020

Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, objavili su da su naredili zatvaranje gradskih restorana, pozorišta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje korona virusa.

Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su zvaničnici.

"Virus se može brzo proširiti bliskim interakcijama koje Njujorčani imaju u restoranima, barovima i mjestima u kojima sjede blizu jedni drugima. Moramo to prekinuti", rekao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka.

Oba gradonačelnika ističu da ovo nije bila laka odluka.

"Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom", poručio je njujorški gradonačelnik.

BLOG O KORONA VIRUSU

Očekuje se da će se više od 50.000 restorana u New Yorku zatvoriti do utorka u 9 sati, a prema podacima nacionalnog udruženja, restorani ostvaruju više od 51 milijarde dolara godišnjeg prihoda i imaju više od 800.000 zaposlenih.

"Proći ćemo kroz ovo, no dok se to ne dogodi, moramo podnijeti sve potrebne žrtve kako bismo pomogli našim sugrađanima", rekao je de Blasio.

Ukaz gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija stupa pak na snagu od ponoći po lokalnom vremenu, odnosi se i na rekreacijske centre, a na snazi će biti najmanje do 31. marta, s mogućnošću produženja.

XS
SM
MD
LG