Dostupni linkovi

BiH pooštrava mjere ulaska u zemlju


Na graničnim prelazima u BiH, koje pokrivaju nadležnosti organa Federacije BiH, u ponedjeljak, 16. marta, ujutro u šest sati počinje primjena mjere prema kojoj svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, treba da budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana.

To je saopštio direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

On je, na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom korona virusa.

Ajdinović je naveo da Federalna uprava za inspekcijske poslove koordinira aktivnosti sa kantonalnim MUP-ovima, kao i Republičkim inspektoratom Republike Srpske, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prelazima koje pokriva Federacija.

Prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla u subotu izdali ukupno 299 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Dva popunjena upitnika za dva putnika s prebivalištem u Republici Srpskoj su upućena nadležnim organima u tom bh. entitetu na dalje postupanje i izricanje mjera ograničavanja kretanja.

Pored ta dva aerodroma, u vrlo kratkom vremenskom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prijelaza s termalnim kamerama čime će se dostići nivo kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije zemlje od BiH.

U okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju. Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano Krivičnim zakonom FBiH, a za isto je propisana kazna do tri godine zatvora.

XS
SM
MD
LG