Dostupni linkovi

U RS bez novih slučajeva, doneta odluka o iseljenju studentskih domova


U Republici Srpskoj od subote u 17 sati, nije potvrđen nijedan slučaj pozitivan na korona virus, kazao je ministar zdravlja tog bosanskohercegovačkog entiteta i predsjednik Kriznog štaba o praćenju epidemiološke situacije zbog korona virusa Alen Šeranić.

Broj zaraženih u tom entitetu, trenutno je 18, dok je na teritoriji države prema poslednjim podacima ukupno je zaražena 21 osoba.

Na hospitalizaciji u Univerzitetsko kliničkom centru RS se nalazi šest osoba koje su oboljele od korona virusa, odnosno one koje imaju i simptome. Prema riječima Šeranića niko nije životno ugrožen i svi se osjećaju dobro. 12 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

"Svaki građanin, i u samoizolaciji se moraju identično ponašati i pridržavati pravila“, naveo je Šeranić nakon sastanaka Kriznog štaba RS-a u vezi sa praćenjem epidemiološke situacije zbog korona virusa održanog u nedjelju u Banja Luci.

On je kazao da su pod nadzorom 1.044 osobe. Riječ je o građanima koji su doputovali iz zaraženih područja ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

"161 osoba je izašla iz zdravstvenog nadzora, a iz hospitalizacije je u proteklih mjesec i po dana otpuštena 21 osoba“, kazao je Šeranić.

Iz Kriznog štaba navode da je najvažnije smanjivanje i izbjegavanje socijalnog kontakta i kretanja, sa fokusom na one koji su se vratili iz zaraženih područja ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

”Institucije Republike Srpske i Federacije BiH usaglasili mjere inspekcije i provodiće ih na svim graničnim prijelazima, gdje će biti izdate mjere o samoizolaciji ili zabrani ulaska u BiH. Preporuka je usaglašena jutros. Jučer smo usaglašavali preporuke i uputili smo ih Ministarstvu civilnih poslova BiH, a oni dalje Vijeću ministara BiH“, kazao je Šeranić.

U Republici Srpskoj osigurana su četiri nova respiratora, million zaštitinih maski, 30 hiljada zaštitnih odjela. Unirverzitetsko Klinički centar dobio je 300 novih testova, a Institut za javno zdravstvo 500.

Ministar zdravlja RS-a dodao je i kako je potrebno pojačati dezinfekciju površina i prostora kako bi se smanjilo prenošenje.

Odluka o iseljavanju studentskih domova u Banjluci

Banjalučki studentski domovi biće iseljeni s ciljem suzbijanja pojave i širenja korona virusa, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva za visoko obrazovanje i naučno-tehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Odluku su donijeli Upravni odbor Javne ustanove Studentski centar “Nikola Tesla” Banja Luka i resorno ministarstvo.

Naređene su mjere obustavljanja pružanja usluga smještaja i ishrane redovnim studentima i trećim licima u Studentskom centru “Nikola Tesla” Banja Luka, a krajnji rok za napuštanje soba je nedjelja do 16 sati.

Naređeno je provođenje pojačanih mjera za održavanje higijene u tom objektu te zabranjen rad svim korisnicima prostora koji su izdati u zakup.

Pooštravanje mera kućne izolacije

„Što se tiče kućne izlolacije u saradnji sa inspektoratom dogovoreno je poooštravanje mjera. Tražimo od građana da se odgovorno ponašaju, u pitanju su svi oni koji su oko njih. U pitanju su djeca, ali I starije osobe koje treba da ovu situaciju da prođu što je bezbolnije moguće“, rekao je Šeranić.

Ministrice uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, je ukazala na važnost da sve lokalne zajednice poštuju naredbe i preporuke Kriznog štaba i dodala da će u ponedjeljak biti izdata instrukcija da lokalne zajednice smanje broj socijalnih kontakta poput odlazaka na šaltere i slično.

Od ponedjeljka će biti izdata naredba da kontrole o izolaciji radi komunalna policija u saradnji sa Domom zdravlja, gradonačelnikom ili načelnikom lokalne zajednice.

„Na raspolaganje će dobiti komunalnu policiju koja će imati mogućnost da osobama koje su u izolaciji pokuca na vrata i vidi da li je na određenoj lokaciji. Disciplina je jako važna“, zaključila je Rešić.

XS
SM
MD
LG